Қауыннан жасалған сусындар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Бұл жемістің тарихы нақты белгісіз. Бірақ қауынның ондаған мың жылдар бойы бар екендігі) археологтардың көптеген олжалары арқылы толық дәлелденген. Қауын үшінші немесе тіпті бор дәуіріндегі көпжылдық орман жүзімдерінің ұрпағы деп есептеледі. Ежелгі Шығыс ақындары бұл өсімдікті өз әндерінде жырлаған, мұсылмандар оны қасиетті деп санаған. Өткен ғасырдың 60-жылдары Түркістанды аралаған атақты венгр тіл маманы-түркітанушы, этнограф Вамбер өз жазбаларында былай деп атап өткен: "Қауын үшін Хиуаның Азияда да, бүкіл әлемде де қарсыластары жоқ. Еуропалықтар мыналармен келісе алмайды: осы ғажайып жемістің тәтті, хош иісті дәмі туралы өз ойларын айта алмайды, ал нанмен ол табиғат беретін ең керемет тағамды білдіреді". Еуропада бұл жеміс ешқашан қасиетті деп саналмаған, бірақ деликатес ретінде пайдаланылған. Гастрономиялық "Ерліктерімен" әйгілі Рим императоры Клавдий Альбин таңғы ас кезінде он қауынға дейін жей алатын. Бірақ мұны жазасыз бәрі бірдей жасай алмады. Тарихта қауындарды шамадан тыс жеуден көптеген өлім-жітім тіркелді. Қауынға деген шексіз сүйіспеншіліктен аяусыз зардап шеккен француз королі Генрих IV өз дәрігерінен мұны талап етті... қауынды сотқа берді. Қожайынына қарсылық білдіруге батылы жетпеген сот дәрігері бұл процесте жеңіске жетті, ал қауын "Ұлы мәртебеліге тіл тигізді" деген айыппен сотталды. Мәскеуде қауын XVI ғасырда, алдымен патша сарайында ғана пайда болды. Алайда, біздің халқымыз қыңыр шетелдік азаматты өсіруді табандылықпен үйренді және орыс бағбандарының өнерінің арқасында ол Ресейдің көптеген аймақтарында жетіле бастады. Қазір ол бір-біріне ұқсамайтын жүз жиырмадан астам сортты өсіреді. Қауын емдік өсімдік ретінде де кеңінен танымал. Ол атеросклероз, суық тию, жүрек қызметінің, тыныс алу мүшелерінің, қан түзілуінің, ас қорытудың бұзылуы үшін құнды. Шырын косметикада да қартаю дақтарын, қара нүктелер мен сепкілдерді кетіру үшін қолданылады.