Жегің келсе өзбек бол
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Палауды жай ғана жеп қоймайды, онымен сөйлеседі. Саусақтарыңыздың ұшымен сіз бір шымшым тағамды ыдыстың шетіне қарай жылжытасыз, оның ішінде күріш, бір кесек ет және пияз бар екеніне көз жеткізесіз. Жұмсақ, жұмсақ қимылдармен сіз кішкене пирамида құрып, оны аузыңызға жібересіз. Ежелгі үлгі қарапайым: палау - қол - ауыз. Делдалдар жоқ. Металлдан немесе ағаштан жасалған кез келген ас құралдары жегіштің сезіміне қосымша нәрсе қосады. Ал егер иесі сізге жақындап, аузыңызға бір уыс палау салуға тырысса, жабайы көз жасамаңыз және тамақтандырудан тартынбаңыз: бұл жоғары құрметтің белгісі. Оны абыроймен қабылдаңыз және жүзіңізде шексіз ризашылықты көрсетіңіз.
Сипаттамасы Егер сіз тамақтанғыңыз келсе, белгілі бір дәрежеде өзбек болыңыз, адамдар жейтін барлық нәрсені екі санатқа бөлуге болады: тамақ пен ыдыс. Палау - бұл жай ғана тағам емес, сонымен қатар таңғажайып тағам. Кең мағынада. Бұл сіз үшін әдеттегі "Оливье" салаты емес: мен тоңазытқышта бардың бәрін текшелерге кесіп, майонезбен құйып, үстелге қызметал. Палауды дайындауға арналған рецепттерді канондар деп атаған дұрысырақ болар еді. Ғасырлар бойы тексерілген технологиядан шамалы ауытқу - және толық қазанды еш өкінбестен шошқа етінің шұңқырына тастауға болады. Палаудың ерекше тартымдылығы оның дайындық кезеңінде әйелдердің қолына төзбеушілігімен қамтамасыз етіледі. Әйел палауды қаншалықты сауатты дайындаса да, бәрібір бұл жағдайда ол "Ет қосылған күріш" деп аталады. Палау - таза еркектік тағам. Және бұл бізді мақтайды. Палауды қашықтан еске түсіретін тағамдарды көптеген халықтардың аспаздық кітаптарынан табуға болады, тіпті испандықтарда "Паэлла" - теңіз өнімдері қосылған күріш бар. Дегенмен нағыз палаудың түркі тамыры бар. Күріш, ет, көкөніс, дәмдеуіштер "Эй, Степан, етігіңді бер!" дегендей болып көрінетін. Соған қарамастан, палауды Тәж-Махалмен, Ибн Синаның медициналық трактаттарымен және Низами поэзиясымен Орта Азия мәдениетінің ең құнды өнімі ретінде қауіпсіз түрде теңестіруге болады. Түркі тілдерінің көпшілігінде бұл тағамның атауы "Палов" деп айтылады. Бұл негізгі ингредиенттердің бірінші әріптерінен тұратын аббревиатура деген нұсқа бар, оларсыз палау өздігінен бола алмайды. Дұрыс палау қарапайым еуропалықтарға көрінетіндей қазаннан емес, базардан басталады. Сенбі. Құрметті есепсіз өзбек әулетінің басшысы палау пісіру қарсаңында қойдың алғашқы блылдап тұр. Ол өзінің салтанатты және демалыс күндеріндегі халатын, жұмсақ, гармоникалық біліктері бар хромдан жасалған етіктерін (міндетті түрде галоштармен) киіп, мөлдір, бүктелген бастың артқы жағына қытырлақ бас сүйегінің қақпағын қояды, оның бағасы жаңа ғана жыртылған және базарға барады. Оны бәрі білетін және күтетін жерде. Қызып үлгермеген базар ауасында кинематографистер "Гур-гур", ал шығыстықтар "Халам-балам" деп атайтын әр өзбектің жүрегіне жақын дыбыстардың қоспасы ілулі тұр. Базар - әлі піспеген палаудың ажырамас құрамдас бөлігі. Бұл өмір. Бұл ешбір газеттен шегеруге болмайтын эксклюзивті ақпарат көзі. Бұл бір келі тиындық пияздың қызу саудасы, материалдық игіліктерге еш қатысы жоқ. Ауызша жекпе-жек бірнеше сағатқа созылуы мүмкін. Оған мақал-мәтелдер, авторлық метафоралар мен фразеологиялық тіркестер, сатып алынатын тауарларға терең талдау жасау, кассадан қайтарымсыз кетуге бірнеше рет еліктеу, сауда алаңына келушілердің барлығын пікірталасқа тарту және басқа да көптеген әдістер кіреді. шығыс дауын жүргізу. Интеллект шайқасының нәтижесі - қалаған тауарыңызды аз ғана жеңілдікпен сатып алу. Осыдан кейін сатып алушы мен сатушы бір-біріне және жанашыр нарық жұртшылығына толығымен қанағаттанып, ажырасады. Бірнеше сағаттан кейін палауға қажеттінің бәрі сыйымды себетке салмақ түсіреді. Міне, жас қозының артқы аяғы әрең суыған. Тіпті шикі күйінде де оның иісі сілекейдің көп бөлінуіне ықпал етеді. Тереза мен бір қап күрішке лайық. Бұл "Хан" деп аталатын жылтыратылған ақ күріш емес. Күріш дәндері әдеттен тыс ұзынша және кәріптас реңкке ие - күріш "Көйлекте". Пияздың не екеніне қызығыңыз: қабығы Құранның парағындай жұқа, еті азаншының астындағыдай аппақ, жүзімдей шырынды. Сәбіз мөлшері бойынша танкке қарсы снарядпен оңай бәсекелесе алады. Міндетті түрде - мәрмәр қаттылығындағы сарымсақтың бірнеше басы. Ядрен сарымсақ! Жаппай тәртіпсіздіктерді басу үшін мұрын-жұтқыншаққа газдан да жаман әсер етпейді. Натюрморт кептірілген бөріқарақат жидектерімен және зера дәндерімен толықтырылады. Барлығы жасыл желектердің жомарт шоқтарымен көмкерілген. Үш жүз жылдық тұттың көлеңкесінде тыныс алып, ондаған тостаған көк шай ішкеннен кейін ер адам қасиетті рәсімге кіріседі. Қазан құммен мұқият жабылған. Ас блогын отбасының әйелдер құрамы сақтықпен тастап кетеді. Құрметті адамға "Өзіңе бар" сияқты командаларға ақша жұмсаудың қажеті жоқ. Барлығы баяу, тартымды азиялық заман ағымына сай жасалуда. Күріш сұрыпталады, ет ұсақ кесектерге кесіледі, пияз сақиналарға ұсақталады, сәбіз жолақтарға кесіледі. Қайралған кескіш саусақ ұшынан бір миллиметр қашықтықта жыпылықтайды - рухы мықтылар үшін тамаша көрініс. Қазанның айналасындағы көрушілер төзімсіз. Қонақтар мен үй шаруашылықтары дайындық кезеңдері туралы иістер мен дыбыстардан біледі. Алдымен мұрындар майлы күйікті, ал құлақтар қатты ысқырықты ұстайды. Бұл өсімдік майын қыздырады. Бір сәтке сықырлаған дыбыс қорқынышты түрде күшейе түседі: шам майға түсіп кетті. Оның міндеті - майдың құрамындағы барлық артық заттарды өз етіне сіңіру. Келесі кезең қуырылған қой етінің хош иісінің бүкіл аймаққа үнсіз шырылдауымен және таралуымен ерекшеленеді. Бұл иіс тамақты күтіп тұрғандарды мас етеді және басындағы палауға қатысы жоқ ойларды жояды. Сиқырлы тағамның тууының қалған кезеңдерін: көкөністерді, күрішті төсеу, сарымсақты енгізу, әлсірету - зардап шегушілер есінен танып қалудың сұр жүні арқылы әлсіз жүзеге асырады. Еуропалықтарды қорқытатын көлемде тұтынылатын көк шай оларға сезімдерін жоғалтпауға көмектеседі. Ақыры орындалды. Құрметті болып табылады қолында үлкен тағамы бар қонақтарға. Тәрелкеде бумен дем алатын, сиқырлы иіс шығаратын палау бар. Иесінің бет-әлпеті, көзге көрінбейтін, көзге көрінбейтін және байыпты. Бірақ шығыстық адам көреді - иесі риза, палау сәтті өтті. Ешкім орнынан атып тұрмайды, алақандарын екі жаққа соғып, жаман дауыспен айқайламайды: "Ура!", (бірақ мұның бәрі барлық қатысушылардың шығыс жан дүниесінің тереңдігінде орындалады). Тамақтанушылар асықпай ыдыс-аяқтың айналасына ондаған кілем төселген дастарханға жайғасады. Олар намаз оқиды және тамақ үшін қабылданады. Егер сіз осындай қасиетті рәсімге қатысу бақытына ие болсаңыз, егер сіз үш сағаттық күтудің барлық азаптарына төзімділікпен шыдасаңыз, егер сізге осы көктегі тағамның дәмін татуға ештеңе кедергі жасамаса, онда сіз бәрін бүлдіріп, палауды емес, күрішті жеуге нақты мүмкіндігіңіз бар. етпен. Бұған сізге қасық деп аталатын таныс, зиянсыз зат көмектеседі. Құдай сақтасын, еуропалықтардың жалған әдептілік сезіміне бой алдырып, қожайынына кінәлі интонациямен: "Кешіріңіз, қасық сұрауға болмайды ма?" - деп сұрады. Ол сізге қасықты міндетті түрде, тіпті құрметпен де береді. Оның шығыс бетінде с=үкімінің көлеңкелері де жыпылықтамайды. Бірақ сол сәттен бастап сіз үй иесі үшін жеке тұлға ретінде де, қонақ ретінде де өлесіз. Бұл қателікті жасамаңыз, адамдар сияқты тамақтаныңыз - қолыңызбен.