Қазандағы өзбек палауы
Қосылды: 23.10.2024 2
5
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер 1 кг ұзын дәнді күріш; 1 кг қой еті; 1 кг сәбіз; 300 мл өсімдік майы; 4 кішкене пияз; 2 кішкене құрғақ ащы бұрыш; сарымсақ – 2 бас; 1 ас қасық. л. кептірілген бөріқарақат; 1 ас қасық. л. зира; 1 шай қасық. кориандр тұқымы; тұз
Сипаттамасы Қазандағы өзбек палауы бұл тағамның ең танымал түрі болып саналады. Оны, әрине, кастрюльде де, табада да пісіруге болады, бірақ нәтиже жеткілікті түрде сенімді болмайды. Шындығында, бұл қазан — үлкен, ауыр және терең — палаудағы ингредиенттер бір-бірінің дәмі мен хош иісімен қоректенумен қатар, дұрыс құрылымды алатын жағдайларды қамтамасыз етеді. Мұндай тағамды өзбек тағамдарының ең талапшыл білгіріне де ұсыну ұят емес! Шынымды айтсам, классикалық негіздердің қандай да бір бұзылуын тойлайтын адам әрқашан болады. Біз онымен дауласпаймыз, тек қазанда өзбек палауына арналған көптеген рецепттер бар екенін және осы шығыс елінің әрбір отбасында дерлік өз нұсқасы бар екенін байқаймыз.
Калориялылығы
1008кКал
Ақуыздар
30Грамм
Майлар
54Грамм
Көмірсулар
92Грамм
Дайындау жөніндегі нұсқаулық
1Қазандағы өзбек палауына арналған күрішті бірнеше рет ауыстырып, салқын сумен шайыңыз. Жуғаннан кейінгі соңғы су толығымен мөлдір болып қалуы керек. Күріш дайын.
2Палауға арналған қойды жуып, текшелерге кесіңіз. 3 пиязды және барлық сәбізді тазалаңыз. Пиязды жіңішке жарты сақинаға, сәбізді қалыңдығы 1 см ұзын жолақтарға кесіңіз. Сарымсақты үстіңгі қабығынан тазалаңыз, бірақ қалампырға бөлмеңіз.
3Қазанды немесе қалың қабырғалы табаны қыздырып, май құйып, ашық тұман пайда болғанша күйдіріңіз. Қалған пиязды қосып, оны қою алтын түске дейін жақсылап қуырыңыз. Пиязды табадан алыңыз.
4Зирвакты (өзбек палауының негізі) дайындаңыз. Туралған пиязды қазанға салыңыз да, араластыра отырып, қою алтын түске дейін 5-7 минут қуырыңыз. Оның күйіп қалмауын қадағалаңыз.
5Пиязға туралған қой етін қосыңыз. Аспаздық шпатламен араластыра отырып, зирвактың ингредиенттерін қызарғанша қызарғанша қуырыңыз. Бұл шамамен 10-15 минутты алуы мүмкін.
6Қазанды етке сәбіз пиязымен салыңыз. Араластырмай 3 минут қуырыңыз. Содан кейін қазанның барлық мазмұнын араластырыңыз және шпатламен аздап араластыра отырып, 10 минут пісіріңіз.
7Зира мен кориандрді саусақтарыңызбен немесе пестицамен сүртіңіз. Зирвакқа палауды бөріқарақатпен бірге қосып, дәміне қарай тұз қосыңыз. Тұзды әдеттегіден сәл артық қосуға болады: күріш артығын сіңіреді.
8Қызуды орташа деңгейге дейін азайтып, сәбіз жұмсақ болғанша пісіріңіз, 7-10 минут. 2 См қабаты бар қазанға қайнаған су құйыңыз. Ащы бұрыш салыңыз. Отты азайтып, зирвакты 1 сағат қайнатыңыз.
9Күрішті қайтадан шайыңыз, суды ағызыңыз. Күрішті зирвак палауына біркелкі қабатқа жайыңыз, отты максимумға дейін арттырыңыз және қайнаған суды шұңқырлы қасық арқылы қазанға құйыңыз, сонда ол күрішті 3 см қабатпен жабады.
10Барлық су сіңген бойда сарымсақтың басын күрішке басыңыз (жартысына дейін). Өртті орташа деңгейге дейін азайтып, қақпақ астындағы палау дайын болғанша пісіріңіз.
11Күрішке саңылаулы қасықпен аздап ұрыңыз. Егер соққыдан шыққан дыбыс күңгірт болса, күрішке жіңішке таяқшамен түбіне дейін бірнеше тесік жасаңыз. Осылайша саңылаулар арқылы бу шығады.
12Бетін тегістеп, өзбек палауын үлкен жалпақ табақпен, үстіне қақпақпен жабыңыз. Отты ең төменгі деңгейге дейін азайтып, палауды отта 30 минутқа қалдырыңыз.
Пікірлер өшірулі
melonMusic30.11.2024
Норм плов. Взаимная подписка)melonMusic28.11.2024
готовил уже по этому рецепту, мягко говоря не очень получилосьmelonMusic28.11.2024
норм пловЧингиз27.11.2024
Хороший пловMealy.kz06.11.2024
А это ещё один коммент