Сорпа - кейбір кеңестер
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Егер сіз сорпаны жеңілдеткіңіз келсе, онда екінші сортты еттің кішкене бөлігін ұсақтап турап, суық сумен жабыңыз (0,75 стакан суға бір шай қасық тұз) - етті жабу керек. Тоңазытқышқа бір жарым сағатқа қойыңыз. Пісіру аяқталғанға дейін 20-30 минут бұрын бұл жігіт кастрюльге құйылады, сорпа араластырылады, отты тезірек қайнату үшін көбейтеді, содан кейін азайтады. Дайын сорпа сүзіледі.
Сипаттамасы Сорпаны берік және бай ету үшін сүйектерді, етті, балықты, саңырауқұлақтарды суық сумен құяды. Сорпаны орташа отта пісіру керек. Егер ол тым тез қайнаса, бұлтты болып шығады. Тым төмен температурада сорпаның дәмі нашарлайды. Ең дұрысы, сорпа қайнағанға дейін 30-40 минут кетеді. Қайнаған бойда көбікті саңылаулы қасықпен алып тастаңыз. Отты азайтыңыз - баяу отта сорпа жақсы ағарады және ондағы барлық нәрсе тезірек піседі. Пайда болған майлы жылтырларды да үнемі алып тастаңыз. Майды ұзақ уақыт қыздырғанда, ол "сабынданып", жағымсыз иіс пен дәмге ие болады. Пісірілген сорпа дәмі мен хош иісін жоғалтады. Ет сорпасын екі сағаттан артық емес қайнатады (тек таза сүйекті шамамен үш сағат қайнатуға болады), балықты - бір сағат, саңырауқұлақты - саңырауқұлақтар жұмсарғанша. Пісіру аяқталғанға дейін бір сағат бұрын сорпаға пияз, сәбіз, ақжелкен тамыры мен балдыркөк салу керек. Сорпаны алтын түске айналдыру үшін сәбізді ұзынынан турап, тағы жарты пиязды алып, газ оттығының жалынында аздап жағыңыз. Содан кейін оларды сорпаға салыңыз. Табиғи хош иісті сөндірмеу үшін тауық сорпасына балдыркөк, пияз, лавр жапырағы немесе басқа да дәмдеуіштер салынбайды. Егер тауық мұздатылған болса, онда бәрін салыңыз. Сорпаны дереу тұздау керек. Бірақ егер сіз сорпа негізінде басқа нәрсе дайындағыңыз келсе, онда тұзды жіберіп алғаныңыз абзал. Содан кейін, бәрі дайын болған кезде, тұз қосыңыз.