Картопты дайындауға арналған пайдалы кеңестер
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты3 минут
Өнімдер * Егер картоп қатып қалса, қабығын аршып, шойын ыдысқа, тұзға салып, суды құймай пешке қою керек. Бұл жағдайда қақпақ мықтап жабылуы керек (қақпақты қағазбен тығыздау одан да жақсы). 40 минуттан кейін кастрюльді пештен шығаруға болады, ал бу шығуы үшін қақпақты алуға болады.
Сипаттамасы * Картопты тазалаған кезде қабығын мүмкіндігінше жұқа етіп, қабығының астындағы дәрумендерді кесіп тастау керек. * Тұзды суда, сосын сүтте 10 минут қайнатылған картоптың дәмі жақсырақ болады. Ал күйіп қалмас үшін табаны шайқап, отты азайтыңыз. * Картопты "Күртешеде" түйнектерді картоптың биіктігіне дейін қайнаған суға толтырып, қатты отта пісірген дұрыс. * Картоп қазірдің өзінде аздап қуырылды, алтын қыртысы пайда болды, бірақ әлі де ылғалды. Қуыруға арналған табаға аздап қайнаған су құйыңыз, отты азайтыңыз және қақпақты мықтап жабыңыз - 3 минуттан кейін тағам дайын болады. * Картопты тазаламас бұрын жақсылап жуыңыз. Тазартылған картопты қараңғыланғанға дейін дереу іске қосу керек. Ғалымдар дәлелдегендей, оны суда ұстаудың ескі әдісі дұрыс емес - көптеген құнды заттар суға өтеді. Егер картопты алдын ала тазалау өте қажет болса, оны полиэтилен пакетке салып, мықтап байлаңыз. * Картоп пюресі үшін қайнатылған картопты ыстықтай сүрту керек. * Картоп пюресін дайындаған кезде тек ыстық сүтті қолданыңыз. Егер сіз суықты алсаңыз, пюре сұр реңкке ие болады. * Картопты алдын ала қыздырылған табада алдымен қатты отта қуырады, содан кейін оны азайтады. * Сулы картопты пісірер алдында жақсылап кептіру үшін түні бойы құрғақ, жылы жерге қойыңыз. Оның дәмі жақсырақ болады. * Картопты пісірген кезде аздап су құю керек - үстіңгі картоп сумен жабылмаған болуы мүмкін. Одан да жақсысы, арнайы ыдыстарда бумен пісіріңіз. * Картопты аздап суға қайнатса, салаттардың дәмі жақсырақ болады. * Картопты қабығы жоқ, жабық ыдыста, аз мөлшерде суда 10 минут қайнатыңыз, содан кейін қақпақты су қайнағанша алыңыз. * Картоп сорпаларын тамақтанар алдында пісіру керек, әйтпесе олар дәмі мен тағамдық қасиеттерін жоғалтады. * Картопты қалыпты отта пісіріңіз, әйтпесе сырты қайнап, іші шикі күйінде қалады. * Картопты тез арада пісіру үшін кастрюльге бір ас қасық маргарин салу керек. * Түйнектердің ұндылығын арттыру үшін пісіргеннен кейін суды ағызып, будың булануы үшін қақпақты сәл ашу керек. * Картопты салқын сумен жауып қойсаңыз, С дәрумені тез бұзылады. Қайнаған тұзды суға салып, қайнату керек. * Картопты тұтастай пісіру үшін түйнектерді инемен алдын ала тесіңіз, сонда олар жарылып кетпейді. * Қуырылған картопты майға салмас бұрын сүлгімен кептірсеңіз, дәмі жақсырақ болады. * Гарнирге арналған қайнатылған картоп, егер сіз пісіретін суға бір ас қасық сірке суын қоссаңыз, қайнамайды. * Тазартылған картоп қайнатылған суды сорпаға немесе тұздыққа пайдалану керек, өйткені онда қоректік заттар еріген. * Картоптағы С дәрумені қараңғы бөлмеде сақталса, ұзағырақ сақталады. * Қабығында пісірілген картоп түйнектерін пісіргеннен кейін бірден салқын сумен шайып тастаса, қабығын аршып алған дұрыс. * Картопты қатты қыздырылған табада қуырған дұрыс және тілімдер барлық жағынан қызарған кезде тұздаған дұрыс. Егер ертерек тұздалған болса, картоп маймен араласатын шырын шығарады, тілімдер пішінін, түсін және дәмін жоғалтады.