Ги (еріген сары май)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер 1-ден 5 кг-ға дейін тұздалмаған сары май.
Сипаттамасы Сары майды үлкен, қалың қабырғалы кастрюльде (немесе қазанда) орташа отта ерітіп, оны қайнатыңыз. Майдың бетінде ақ көбік пайда болған кезде, қызуды мүмкіндігінше азайтыңыз және кастрюльді отта ашық қалдырыңыз. Уақыт өте келе бетіне көтерілген қатты бөлшектерді алып тастаңыз. Майдың күйіп кетпеуін қадағалаңыз. Егер май қатты отта немесе тым ұзақ қыздырылса, ол қарайып, өткір иіс шығара бастайды. Сары майды пісіру уақыты сіз ерітетін мөлшерге байланысты. Сары майдың мөлшері Пісіру уақыты Ги шығымы 1 кг 1 сағат 800г 2,5 кг 3 сағат 2,2 кг 5 кг 5 сағат 4,6 кг Дайын еріген сары майдың алтын түсі мен мөлдірлігі соншалық, ол арқылы кастрөлдің түбін көруге болады. Гиді құмыраға немесе саз балшықтан жасалған ыдысқа абайлап құйыңыз да, қақпағын жаппай бөлме температурасына дейін суытыңыз. Майдың бетінен алынған ақуыздың қатты бөлшектерін және кастрөлдің түбінде қалған шөгінділерді көкөніс тағамдарына, сорпаларға, қайнатылған күрішке және т.б. Дұрыс дайындалған ги шексіз уақытқа созылуы мүмкін. Оны жабық ыдыстарда салқын, құрғақ жерде сақтау керек. Gi - бұл таза, кремді қысқарту. Ол ашуланбайды, оны тоңазытқышта да емес, бірнеше ай бойы сақтауға болады. Егер сіз бірдеңені gi-де қуырғыңыз келсе, майды табаға салмас бұрын оның толығымен құрғақ екеніне көз жеткізіңіз. Ыстық Gi-ге судың түсуіне назар аударыңыз, әйтпесе ол шашырай бастайды. Егер сіз дымқыл көкөністерді gi-де қуырып жатсаңыз, онда gi көбіктенуі мүмкін, сондықтан май толып кетпес үшін көкөністерді шетіне дейін қабаттауға болмайды. Қуыруға арналған майдың жеткілікті түрде қызғанын немесе қызбағанын оған қуырғыңыз келетін нәрсенің бір бөлігін лақтыру арқылы анықтауға болады - ол бірден бетіне шығып, ысқырып кетуі керек. Gi қажетті температураға жеткенде, қызуды жанбайтын деңгейге дейін азайтыңыз. Гиді ысырап етпеу үшін оны қуырылған тағамнан дуршлаг немесе електен ағызып жіберіңіз. Дуршлагты немесе електі табаның үстіне ағып жатқан май жиналатын жерге қойыңыз. Майды қайтадан құймас бұрын дәке немесе жұқа торлы сүзгі арқылы сүзіңіз, әйтпесе онда бұрын қуырған заттардың қалдықтары күйіп, gi түсін өзгертіп, дәмін бұзады. Өнімдерді бір майда күйдіре бастағанға дейін бірнеше апта бойы қуыруға болады. Егер gi сүзгіден өткеннен кейін де күңгірт болып қалса немесе өткір иіс шығарса, оны тастау керек.