ПАРАТА (ірі ұннан жасалған қатпарлы нан)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты6 минут
Өнімдер
Сипаттамасы 2 кесе (200 г) тұтас бидай ұны, 1 кесе (100 г) ұсақ ұнтақталған бидай ұны, 2 ас қасық. л. еріген сары май немесе gi, 150 мл жылы су, 1 шай қасық. тұз. Ұнды үлкен ыдысқа араластырыңыз. Оған еріген сары майды сүртіңіз. Суды баяу қосып, жұмсақ қамыр алынғанша онымен ұнды араластырыңыз. Қамырды тақтаға аударып, жұмсақ, дымқыл, біртекті қамыр болғанша 6-8 минут илеңіз. Оны дымқыл шүберекпен жауып қалдырыңыз. 30 минуттан кейін түбі қалың табаны орташа отқа қойыңыз. Ыдыс қызып жатқанда, қамырды илеңіз, одан біркелкі өлшемдегі 10 шар жасап, қамыр жабысып қалмас үшін тақтаның жұмыс бетіне ұн сеуіп, шелпектерге (өте жұқа емес) жайыңыз. Әрбір шелпектің бетін еріген сары маймен майлап, оны екіге бүктеңіз. Бетіне қайтадан май жағып, әр шелпекті қайтадан екіге бүктеңіз. Содан кейін оларды жіңішке етіп жайып, үлкен үшбұрыштар жасаңыз. Паратаны құрғақ, алдын ала қыздырылған табаға салыңыз. Қуыру кезінде паратаны жылжытыңыз, сонда барлық шеттері біркелкі піседі. Нан күйіп қалмас үшін отты реттеңіз. Екі жағы алтын қоңыр болған кезде, паратаны аударып, үстіңгі жағын ги немесе сары маймен сүртіңіз (1/2 шай қасық). Содан кейін парата ісінуі керек. Оны төңкеріп, екінші жағына май жағыңыз. Парата екі жағы алтын қоңыр түске айналғанда дайын болады. Егер сіз параталарды пісіргеннен кейін бірден үстелге әкелмесеңіз, оларды жылы ұстау үшін шүберекке ораңыз. Қамырды дайындау уақыты - 15 минут Ұстау уақыты - 30 минут Бір паратаны жайып, қуыру уақыты - 8 минут.