Көкөністер қосылған пирогтар (самоса)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер 4 кесе (400 г) ұсақ ұнтақталған бидай ұны 1/2 шай қасық. тұз 1/2 кесе (100 г) еріген сары май немесе еріген сары май 2/3 кесе (150 мл) суық су 2-3 орташа картоп 1/2 бас гүлді қырыққабат 1 1/2 кесе (200 г) жасыл бұршақ 4 ас қасық. еріген сары май немесе өсімдік майы 1 шай қасық зире тұқымы 1/2 шай қасық шамбала тұқымы 1/2 шай қасық үгітілген жаңа имбирь 1 шай қасық. шай қасық. куркума 1/2 шай қасық. ұнтақталған кориандр 1/4 шай қасық. асафоэтида 1/4 шай қасық. ұнтақталған қалампыр 1/2 шай қасық. ұнтақталған даршын 2 шай қасық. тұз 1/4 шай қасық. ұнтақталған қара бұрыш терең қуыруға арналған еріген сары май немесе өсімдік майы.
Сипаттамасы Ұн мен тұзды ыдысқа салып, еріген сары майды немесе еріген сары майды құйыңыз. Сары майды ұнға саусақтарыңызбен сүртіңіз, қоспасы ірі нан үгінділеріне ұқсайтынша. Суға құйып, қамыр жасаңыз. Оны тегіс және жұмсақ болғанша және саусақтарыңызға жабыспағанша 5 минут илеңіз. Қамырды шарға айналдырыңыз, сумен себіңіз, дымқыл шүберекпен жабыңыз және толтыруды дайындаған уақытқа қойыңыз. Картопты аршып, кішкене текшелерге кесіңіз. Түсті қырыққабатты ең үлкен үккіште үккіштен өткізіңіз немесе тураңыз. Жаңа піскен жасыл бұршақты қайнаған тұзды суға жұмсақ болғанша қайнатыңыз, суды төгіп тастаңыз. Үлкен табаны орташа отқа қойып, зире мен шамбаланың дәндерін 2 ас қасықтан қуырыңыз. еріген сары май немесе өсімдік майы. Олар қараңғылана бастаған кезде, оларға үгітілген зімбір мен ұнтақталған дәмдеуіштерді қосып, тағы бірнеше секунд қуырыңыз. Картоп текшелерін салып, араластыра отырып, 3-4 минут қуырыңыз, содан кейін гүлді қырыққабатты қосыңыз. Қуырыңыз, араластырыңыз, тағы 3-4 минут. 2 ас қасық қосыңыз. л. су қасықтарын жауып, 15 минут қайнатыңыз, өйткені көкөністер жұмсақ болмайды (күйіп қалмауын қадағалаңыз). Бұршақ қосыңыз, тұз бен қара бұрыш қосыңыз, содан кейін қамырды жайып жатқанда салқындату үшін толтыруды таза табаққа салыңыз. Тақтаның бетіне ұн себіңіз. Қамырдан 10 шар жасаңыз. Әрқайсысын диаметрі 15 см болатын шелпекке айналдырыңыз.Әрбір шелпекті екіге бөліңіз. Жартысын алыңыз да, оның түзу жағының шетін ортасынан бір шетіне дейін ылғалдандырыңыз. Конус жасау үшін түзу жақтың екі ұшын бүктеңіз. Қамырдың үштен екі бөлігін толтырғышпен толтырыңыз. Содан кейін шеттерін қысып, тігіске бұралған жіптің пішінін беріңіз. Тазартылған майды немесе өсімдік майын орташа отта терең, түбі қалың табада қыздырыңыз. Бір уақытта майға бірнеше самсаны батырыңыз (қаншасы бір қабатта майдың бетіне сыяды). Қуырыңыз, екі жағы қызарғанша жиі айналдырыңыз. Май жеткілікті ыстық болуы керек, сондықтан самосты қуыруға шамамен 6-8 минут кетеді (артық емес және кем емес). Алып тастаңыз және май шыныға айналуы үшін дуршлагқа салыңыз. Жақсы дайындалған самсаның дәмін татқаннан кейін, сіз олардың неге үнді тағамдарының ең танымал тағамдарының бірі екенін түсінесіз. Өзгеріс үшін салмаға жаңа піскен панир салып, дәмдеуіштердің әртүрлі қоспаларын қолдануға болады.