Жасыл бұршақ палауы (масала хари матар пулау)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер 1 кесе (190 г) басмати немесе басқа ұзын дәнді ақ күріш 3 ас қасық. еріген сары май немесе өсімдік майы 1/4 кесе (60 мл) кешью, бадам немесе жержаңғақ, кесектерге немесе жартыға 1 шай қасық үнді зире тұқымы 1-2 шай қасық. ыстық жасыл бұрыш, аршылған және майдалап туралған 410-430 мл су 3/4 кесе (180 мл) жаңа жасыл бұршақ немесе балмұздақ (бұрын еріген) 1 шай қасық. куркума 1/2 шай қасық. гарам масала 1/3 кесе (35 г) мейіз 1/2-1 шай қасық. тұз 3 ас қасық. туралған жаңа піскен шөптер (насыбайгүл, орегано, тимьян) немесе 1 1/2 ас қасық. құрғақ шөптердің қоспасы.
Сипаттамасы Күрішті шайыңыз, жібітіңіз және ағызыңыз. Еріген сары майды немесе өсімдік майын ауыр, түбі қалың кастрюльде орташа баяу отта қыздырыңыз. Кешью, бадам немесе жержаңғақ қосып, қызарғанша үнемі араластыра отырып қуырыңыз. Жаңғақтарды саңылаулы қасықпен алыңыз. Өртті аздап күшейтіп, кастрюльге зире дәндері мен жасыл ащы бұрыш қосыңыз. Зире тұқымдары қызарғанша дәмдеуіштерді араластырыңыз және қуырыңыз. Күрішті қосып, шамамен 2 минут қуырыңыз. Суға құйыңыз, жасыл бұршақ, куркума, гарам масала, мейіз, тұз және шөптерді қосыңыз. Қатты отта суды қайнатыңыз. Су қайнаған кезде отты барынша азайтыңыз, тығыз жабылатын қақпақпен жабыңыз, және барлық су сіңгенше және күріш жұмсақ әрі жұмсақ болғанша 20-25 минут баяу қайнатыңыз (күріштің түріне байланысты). Егер сіз мұздатылған жасыл бұршақты қолдансаңыз, оларды дуршлагқа салып, ыстық су ағынының астында ерітіңіз. Бұл бұршақты кастрюльді қақпақпен жапқаннан кейін 15 минуттан кейін қосу керек. Қақпақты алыңыз да, бұршақты күріштің бетіне аударыңыз. Қақпақты қайтадан жауып, барлық су сіңгенше 5-10 минут пісіруді жалғастырыңыз. Дәндердің беріктігін арттыру үшін отты өшіріп, күрішті қақпақтың астында 5 минутқа қалдырыңыз. Қызмет көрсетер алдында қақпақты алыңыз, қуырылған жаңғақтарды құйыңыз және күрішті шанышқымен қопсытыңыз. Неше порцияға арналған: 4. Пісіру уақыты 40 мин.