Күріш, дала және көкөністерден жасалған тағам (кичри)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер 1 кесе (200 г) маш-дал немесе кәдімгі бұршақ немесе тұтас маш бұршақтары, 1 1/2 кесе (250 г) ұзын немесе орташа дәнді күріш, 1/2 бас гүлді қырыққабат, жуылған және гүл шоғырларына бөлінген, 3 ас қасық. л еріген сары май немесе өсімдік майы, 2 шай қасық зире тұқымы, төртке бөлінген 4 орташа қызанақ, 2 түйір жаңа піскен ащы бұрыш, себілген және туралған, 2 шай қасық үгітілген жаңа имбирь (немесе 1 шай қасық ұнтақталған құрғақ имбирь), 1 шай қасық. ұнтақталған зире, 1/2 шай қасық. асафоэтида, 7 кесе (1,6 л) су, 2 шай қасық. тұз, 2 шай қасық. куркума, аршылған және текшелерге кесілген 4 орташа картоп, 3 ас қасық. лимон шырыны, 2 ас қасық. сары май, 1/2 шай қасық. ұнтақталған қара бұрыш.
Сипаттамасы Далдан өтіп, оны күрішпен бірге жуыңыз. Судың ағып кетуіне жол беріңіз. Осы уақытта көкөністерді жуыңыз және тураңыз. Тазартылған немесе өсімдік майын түбі қалың кастрюльге қыздырып, зире дәндерін, бұрыш пен зімбірді қуырыңыз. Бір минуттан кейін ұнтақталған зире мен асафоэтиданы сол жерге тастаңыз. Тағы бірнеше секундтан кейін туралған картоп пен гүлді қырыққабат гүлдерін қосыңыз. Көкөністерді қоңыр дақтармен жабылғанша қасықпен 4-5 минут араластырыңыз. Енді құрғатылған даль мен күрішті қосып, араластыра отырып, бір минут қуырыңыз. Суға құйыңыз. Тұз, куркума және қызанақты қосып, қатты отта қайнатыңыз. Отты азайтып, кастрюльді қақпақпен жауып, 30-40 минут қайнатыңыз (егер тұтас маш бұршақтарын қолдансаңыз, сәл ұзағырақ пісіріңіз, ал бұршақ азырақ болса), жұмсақ болғанша және толығымен дайын болғанша. Күріш кастрөлдің түбіне жабысып қалмас үшін мұны жасамас бұрын бір -екі рет араластырыңыз. Соңында лимон шырынын хичридің үстіне сығып, үстіне сары май тамызып, барлық сұйықтық сіңгенше баяу отта пісіріңіз. Ұнтақталған қара бұрыш қосып, жақсылап қыздырыңыз, бірақ дайын тағамды тез араластырыңыз. Егер сіз қоңыр күрішті қолдансаңыз, 20 минут ұзағырақ пісіріңіз. Пісіру уақыты 45 мин.