Ги - Ерітілген сары май
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Тазартылған сары майды (gi) жасау мүлде қиын емес, бірақ бұл көп уақытты қажет етеді. Еріген сары майдың тәтті, жаңғақ дәмін шығару үшін оны барлық су буланғанша және сүттің қатты бөліктері бөлініп, бетіне қалқып шыққанша баяу отта ұзақ уақыт қыздыру керек. Бұл бөлшектерді алып тастау арқылы сіз таза, кәріптас түсті gi аласыз. 1-ден 5 кг-ға дейін тұздалмаған сары май. Сары майды үлкен, қалың қабырғалы кастрюльде (немесе қазанда) орташа отта ерітіп, оны қайнатыңыз. Майдың бетінде ақ көбік пайда болған кезде, қызуды мүмкіндігінше азайтыңыз және кастрюльді отта ашық қалдырыңыз. Уақыт өте келе бетіне көтерілген қатты бөлшектерді алып тастаңыз. Майдың күйіп кетпеуін қадағалаңыз. Егер май қатты отта немесе тым ұзақ қыздырылса, ол қарайып, өткір иіс шығара бастайды. Сары майды пісіру уақыты сіз ерітетін мөлшерге байланысты. (кестені қараңыз). Дайын тазартылған сары майдың түсі алтын түстес және мөлдір болғаны сонша, ол арқылы кастрөлдің түбін көруге болады. Гиді құмыраға немесе саз балшықтан жасалған ыдысқа абайлап құйыңыз да, қақпағын жаппай бөлме температурасына дейін суытыңыз. Майдың бетінен алынған ақуыздың қатты бөлшектерін және кастрөлдің түбінде қалған шөгінділерді көкөніс тағамдарына, сорпаларға, қайнатылған күрішке және т.б. Дұрыс дайындалған ги шексіз уақытқа созылуы мүмкін. Оны жабық ыдыстарда салқын, құрғақ жерде сақтау керек.