Сүйек және ет сорпалары
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы 500 г ет немесе сүйек, 2,5-3л су. Етті жуыңыз, кесектерге кесіңіз. Сүйектерді кесіп, үстіне суық су құйыңыз, тез қайнатыңыз, көбікті алыңыз және баяу отта пісіруді жалғастырыңыз. Қатты қайнату көбіктің ыдырауына және майдың ыдырауына әкеліп соғады, бұл сорпаның дәмі мен түсін нашарлатады. Сондықтан артық майды кетіру ұсынылады. Рас, аздап май қалдыру керек, өйткені ол көкөністердегі хош иісті заттардың сақталуына ықпал етеді. Сиыр етінің сүйектерінен сорпаны дайындау ұзақтығы 3-4 сағатты, бұзау немесе шошқа етінен - 2-3 сағатты құрайды. Егер сорпа ет пен сүйектен жасалса, онда алдымен сүйектерді қайнатады, ал етті пісіру аяқталғанға дейін 2-3 сағат бұрын салады: сонда сорпа мөлдір, дәмі мен хош иісі жақсы, ал еті дәмді болып шығады. Айтпақшы, ескі жануарлардың етінен сорпа бай және хош иісті болып шығады. Сорпаға тамырлар қажет - пияз, сәбіз, ақжелкен, балдыркөк. Алдымен оларды қызарғанша қуыру керек. Айтпақшы, қолдануға жарамды көкөніс қалдықтарын да қолдануға болады.