Балық сорпалары
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Барлық балық сорпаларының негізі балық сорпасы болып табылады және сорпаның дәмі негізінен оның қалай дайындалатынына байланысты. Ескі күндерде, мысалы, тек таза балық сорпасы (Сорпа) құлақ деп аталды. Енді аспаздық әдебиеттерде әр түрлі толтырғыштары бар балық сорпасының рецептерін кездестіруге болады. Ескі технологияның барлық ережелеріне сәйкес нағыз балықшылардың құлағын дайындау үшін төменде келтірілген кейбір ұсыныстарды қолданыңыз. Құлақ міндетті түрде балықтың бірнеше түрінен, ең алдымен тұщы су балықтарынан - шырша, алабұға, минновтар, көксерке, бурбот, ақ балық, стерлеттен және т.б. дайындалады. Белгілі бір түрге жататын әрбір балықтың өзіне ғана тән белгілі бір қасиеттері болады. Сонымен, шырша, алабұға және сазан құлаққа жабысқақтық (қанықтылық) пен дәм береді, ал гуджон, бурбот, ақ балық және стерлет нәзіктік пен ерекше тәттілік береді. Ең дәмдісі - тірі немесе жаңадан сойылған балықтан жасалған құлақ. Балық кем дегенде бірнеше сағат жатуы керек, өйткені оның құлағы соншалықты дәмді болмайды. Дәмі үшін тірі балықтың құлағына бір ғана пияз қосуға болады. Егер құлақ ұйқылы балықтан қайнатылса, онда оған міндетті түрде ақ тамырлар, дәмдеуіштер (Бұрыш, лавр жапырағы), пияз, шөптер және бірнеше тілім лимон салынады. Құлақты дәнекерлеу үшін балықтың ұсақ-түйектерін пісірудің басында салады және оны 1,5-2 сағат бойы толық қайнатқанға дейін қайнатады, яғни. ол ботқа айналғанға дейін, содан кейін сүзгіден өткізіліп, салқындатылады. Ірі балықтардың кесектерін салқындатылған сорпаға салады, баяу отта пісірілгенге дейін қайнатады, содан кейін сорпамен бірге қызмет етеді, әр сорпа ыдысына балықтың бір бөлігін салады. Бай және дәмді балық сорпасын дайындау үшін қажетті балық мөлшеріне келетін болсақ, балықты 1,0-1,5 литр суға 1 кг мөлшерінде қабылдаған дұрыс. Құлақты ашық және мөлдір ету үшін балықты ішектен шығару арқылы алынған балық жұмыртқасын немесе шайқалған жұмыртқаның ағын пайдалануға болады. 1 литр сорпаны жеңілдету үшін 1/3 кесе уылдырықты алып, оны мүмкіндігінше ұсақтап, жарты стакан суық суға құйып, араластырып, бір стақан сүзілген ыстық сорпаны құйып, араластырып, жылы күйінде жалпы сүзілген құлаққа құйып, жақсылап араластыру керек. . Тартылған құлақ қақпақпен жабылады, мөлдір болғанша баяу отта 10-15 минут қайнатылады, содан кейін тығыз майлық арқылы сүзіледі және қайтадан қайнатылады.