Тазалау тәсілдері
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Арақ өндірудің технологиялық әдістерінің ішінде оны өндірудің басынан бастап ресейлік дистилляцияда тазарту әдістері үлкен орын алды. Олардың дамуының Батыс Еуропадағы спирт зауыттарында баламасы жоқ. Шындығында, ресейлік тұтынушының ежелгі дәуірден бастап хош иісті дәстүрлі бал мен сырадан жасалған ресейлік алкогольдік сусындарға деген әдеті XV ғасырдың алғашқы дистилляторларын дистилляциялық процестердің қарабайырлығына және сол кездегі спирт зауытының жабдықтарының жетілмегендігіне байланысты дәмсіз, жағымсыз иіспен алкоголь алуға мәжбүр етті. , осы иістен арылудың әдістерін жан-жақты дамыту, сондықтан, ең алдымен, нан спиртін қоспалардан - фюзель майларынан, эфирлерден, альдегидтерден тазартудың тиімді әдістерін іздеу. Дистилляция процесін жетілдіру мүмкін болмады, өйткені жабық мыс-шыны жабдықтары болмаған. Сондықтан барлық үміт араққа да қолданылған бал қайнату мен балмен қамтамасыз етуде сыналған сапаны жақсарту әдістеріне жүктелді. Бұл тазарту әдістеріне мыналар жатады: A. Механикалық әдістер: 1. Шикі спиртті (шаян, қарапайым нан шарабы) тез, жоғары салқындатумен тұндыру. (шаяндарды дистилляциядан кейін бірден аязға шығару). 2. Тұндырылғаннан және мұздатылғаннан кейін басқа ыдысқа құю. 3. Шикі спиртті, сулы спирт қоспаларын және арақты сүзу. Ресейлік дистилляциядағы сүзу процестері ұзақ уақыт бойы және өте мұқият әзірленді, бұл саладағы білім жинақталып, дистилляторлардың бір ұрпағынан екіншісіне берілді. Ұзақ мерзімді эмпирикалық бақылаулар арқылы сүзгілеу 19 ғасырдың басында өте жетілдірілді, бірақ соған қарамастан 19 және 20 ғасырларда жетілдіріле берді. Ол келесі материалдар арқылы жүзеге асырылды: а) киіз етік үшін қолданылатын киіз, б) мата, в) киіз (19 ғасырда), г) өзен, теңіз және кварц құмы, д) ұсақталған тас, д) керамикалық сынықтар, ж) мақта мата, з) зығыр мата, және) мақта мата, дейін) әр түрлі қалыңдықтағы және тығыздықтағы сіңіргіш қағаз, л) көмір (XVI1-XIX ғасырларда - қарапайым, ХХ ғасырда - белсендірілген). Көмір арқылы сүзуге қатысты мәселелер ресейлік дистилляция тарихында ерекше орын алады. Ресейлік дистилляторлар ресейлік арақтың ерекше қасиеттерін қамтамасыз ететін негізгі ережелердің бірін эмпирикалық түрде дәлелдеді, атап айтқанда, шикі спиртті немесе таза спирттің басқа түрін көмір арқылы тікелей сүзуге болмайды, оны сумен сұйылту қажет. кем дегенде 45-50o, тіпті жақсырақ 40o дейін, өйткені көмір жоғары дәрежелі спирттен фюзель майларының қоспаларын алып тастай алмайды. Сонымен қатар, 18 ғасырдың аяғынан бастап көмірге арналған ағашты алдын-ала дайындау арқылы көмірдің сіңіру қабілетін арттыруға ерекше назар аударылды. Осы мақсатта ағаш шикізатының бастапқы сапасын жақсартудың келесі әдістері әзірленді, мысалы: а) көмір жағу алдында қабығын міндетті түрде босату, б) шұлықтарды түйіндерден тазарту (олар кесілген), в) шұлықтарды өзегінен босату, әсіресе оның түсі ағаштың қалған бөлігінен, оның сыртқы қабатынан өзгеше (қараңғы) болса, г) 40-50 жастан асқан кәрі ағаштар көмір өндіруден мүлде алынып тасталды. Ақырында, эмпирикалық түрде әр түрлі ағаш түрлерінің көмірінің сіңіру қабілеті әр түрлі екендігі анықталды, сондықтан фильтрация кезінде көмірді тұтынумен бірдей емес - арақтың жоғары сорттары немесе төменгі сорттары. Егер көмірдің барлық түрлерін сіңіру қабілеті бойынша жоғарыдан төменге қарай орналастыратын болсақ, онда бұл тізім келесідей болады: а) бук, б) линден, в) емен, г) балдыр, д) қайың, д) қарағай, ж) шырша, з) көктерек, және) терек. Алғашқы төрт түрі қымбатқа түседі және негізінен 18-ші ғасырда отандық асыл дистилляцияда, ал ішінара 19-шы ғасырда арақтың жоғары сорттарын шығаруда қолданылған. Сонымен қатар, оларды қолдану белгілі бір географиялық аймақтармен шектеледі. Алдер көмірі 1861 жылға дейін жеке дистилляциямен қолданылған. Линден ағашы Кеңес Одағы кезінде де 1940 жылға дейін қолданылған. Бірақ іс жүзінде ресейлік дистилляциядағы көмірдің негізгі түрі өте ертеде, XV ғасырдан бастап, қайың көмірі, ең арзан, кең таралған, 19 ғасыр бойы патшалық Ресейде үй шаруашылығының таптырмас құрамдас бөлігі ретінде (самауырлар үшін) жаппай өндірілген. салыстырмалы түрде жоғары сіңіру қабілетіне ие. ХІХ ғасырда, белсенді және активтендірілген көмір ойлап табылғанға дейін, ресейлік дистилляцияның қарапайым қайың сүзгілері қаншалықты тиімді болғанын ХІХ ғасырдың 80-жылдарында жүргізілген тәжірибе көрсетеді. Зертханалық химиялық әдіспен альдегидтің іздерін де анықтау мүмкін болмаған нан спиртінде бұл спиртті сумен 45o дейін сұйылтып, ұнтақталған қайың көмірі арқылы сүзгеннен кейін төрт колонкада 0,011%-ға дейін альдегид ұсталды, яғни іс жүзінде спирт "Таза", толығымен тазартылды, өйткені одан кейін альдегидтің болуын анықтау мүмкін болмады, тіпті альдегид пайызының кем дегенде мыңнан бір бөлігін құрайтын сулы үлгінің түсінің өзгеруіне және тіпті түс реңкіне әкелетін розанилин қышқылының ерітіндісі. Көмірдің ғажайып сіңіру қабілеті Д.И.Менделеевтің шәкірттерінің бірі - болашақ академик Н.Д.Орыс арағына арналған сүзгілерді жасауға белсене қатысқан Зелинский 1915 жылы газ маскаларындағы көмір сүзгілерін улармен күресудің тамаша құралы ретінде пайдалану идеясына итермелегені кездейсоқ емес. . Механикалық тазарту әдістерімен қатар, XVI1 ғасырда және, әсіресе, XVII1 ғасырда арақ өндірудің бастапқы кезеңінде биологиялық тазарту және сіңіру әдістері белсенді түрде қолданыла бастады, бұл өте тиімді нәтиже берді, әсіресе арақты бөгде иістерден тазарту кезінде. Биологиялық әдістер. 1. Дистилляция процесінде коагулянттарды қолдану, яғни шикі спиртке (раку) және нан спиртінің басқа погондарына спирттердің қоспаларымен әрекеттесетін және спиртті бөлу процесінде осы қоспаларды кетіретін осындай табиғи биологиялық белсенді коагуляциялық материалдарды енгізу. Оларға сүт, тұтас жұмыртқа және жұмыртқаның ақтығы кірді. 2. Кейде жаңа піскен қара нан сүтті бастапқы коагулянт ретінде қолданғаннан кейін, әдетте, алдын ала дайындалған нан спиртін тазартудың соңғы сатысы ретінде коагулянт ретінде пайдаланылды. Әрине, арақты тазартудың бұл табиғи әдістері оның құнын едәуір қымбаттатты, әсіресе оларды қолданған кезде дайындалған пюре көлемінің тек 45% -ын айдау мүмкін болғандықтан, қалған 55%, соның ішінде коагулянттар, қоқысқа тасталды. Бірақ помещиктік шаруашылықта бардың қалдықтары (жұмыртқа, нан және сүттен тұратын қымбат болса да) мал азығына жұмсалды және іс жүзінде орны толмас шығынға ұшырады. Бірақ биологиялық тазарту мінсіз тазалық пен дәмдік алкоголь өнімін берді. 3. Сондай-ақ, тазартқыш ретінде екі немесе үш еселенген спиртке араластырылған күл, калий (чернобыль жусанының күйдірілген күлі), кейінірек сода қолданылды, олардың қоспасында ең жоғары тазарту жүргізілді - төрт еселенген спирт-ректификат алынды. . 4. Дегенмен, жоғары сортты дистилляция әмбебап қол жетімді болмағандықтан және өнімді жанама иістерден және фюзель майларынан тазарту процесінің өзі күрделі болғандықтан, олар көбінесе жартылай фабрикаттарға емес, дайын өнімге, араққа (яғни, нан спирті сумен сұйылтылғаннан кейін), мұздату және желімдеу сияқты таза шарап жасау әдістері, бұл өнімді тазартудың механикалық және биологиялық құралдарының қосындысы болды. Мұздату таза ресейлік және өте арзан әдіс болды. Бірақ бұл керемет нәтиже берді. Орыстардың қатты аязының, сондай-ақ жазда күзге дейін іс жүзінде мұзды ұстап тұрған орасан зор мұздықтардың сақталуына байланысты арақтың үлкен партияларын мұздату қиынға соқпады. Арақ арнайы шағын бөшкелерде мұздатылған, оның түбі ашық немесе арнайы тығыны бар, ол арқылы суықта қатпаған спирт ағызылатын. Дегенмен, арақтың құрамындағы барлық су, оған жұқа қабат ретінде мұздатылған фюзель майларымен бірге, оңай лақтырылатын мұз кесегіне айналды. Басқа операция - желімдеу, керісінше, айтарлықтай қымбатқа түсті, бірақ ол көп уақытты қажет етпеді және нәзік биологиялық және органолептикалық әсер берді, бұл нан спиртін немесе жаңа арақты барлық қоспалар мен иістерден тамаша тазартуға мүмкіндік берді. . Желімдеу тұндырылған араққа балық желімін (қарлыған) қосудан тұрды, ол диффузиялық процестің нәтижесінде барлық арақты фюзеляж майларынан және басқа химиялық (этил емес) қоспалардан "тарайтын" сияқты болды, содан кейін мақта мата арқылы қарапайым сүзгілеу кезінде қарлығанмен бірге ұсталды. . 5. Орыс дистилляциясында нан спирті мен арақты тазарту әдістерімен қатар, бал қайнату кезінде де ежелгі дәстүрге ие арақ сусынының органолептикалық қасиеттерін жақсарту әдістері қолданылды. Сонымен, алдымен арақтың беріктігі мен хош иісін жақсарту үшін құлмақ және басқа орман шөптері (дәрілік зат деп аталатын), содан кейін XVII1-де кейбір орман жидектерінің шырынынан (шетен, таңқурай, құлпынай) өсімдік қоспалары қолданылды, бұл ақыр соңында алкоголь-арақ өндірісінде жеке саланың дамуына және деп аталатындардың құрылуына әкелді. ресейлік хош иісті арақтар, ликерлер және тұнбалар.