Апельсиндерден жасалған сусындар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Сопақ, былғары жапырақтары мен ақ, хош иісті гүлдері бар мәңгі жасыл апельсин ағаштары адамзаттың пайда болуының басында-ақ белгілі болған. Оңтүстік-Шығыс Азия елдерінен апельсиндер Үндістанға, одан кейін Египетке, Африкаға, Америкаға тарады, ал Еуропаға "Алтын алмаларды" XV ғасырда Палестинадан крестшілер әкеліп, ұзақ уақыт бойы португал жемістері деп атаған. Шырынды, әдемі, олар көптеген асыл адамдардың талғамына сай болды және дастарханға ең талғампаз деликатес ретінде ұсынылды. Қайта өрлеу дәуіріндегі француз бағбандары ежелгі римдіктердің пісетін апельсиндерге текшелер, вазалар, жануарлар пішінін гипс қалыптары арқылы беру әдет-ғұрпын есіне алып, оны өзгертіп, асыл дворяндар дайын қантталған жемістермен тойлауы үшін жемістерді тікелей ағашқа сала бастады. . "Алтын алмаларды" орыс дворяндары да жоғары бағалады. 1714 жылы құдіретті мәртебелі князь Александр Меньшиков апельсиндер өсірілетін үлкен жылыжайлары бар сарай салды (бұл сөз француздық "апельсин" - апельсиннен шыққан) және оған неміс тілінен аударғанда "апельсин ағашы" деп аударылған Ораниенбаум атауын берді. . Кейінірек Екатерина I1 сарайды елді мекенмен бірге Ораниенбаум қаласы деп атауға бұйрық беріп, оған елтаңба сыйлады: күміс фонда сарғыш апельсин ағашы. Ортағасырлық дәрігерлер апельсиннің емдік қасиеттері туралы бұрыннан жақсы білген, олар шырынды цинга, бүйрек және қуық ауруларына, асқазан мен ішектің бұзылуына кеңес берген. Тіпті ұстамды скандинавиялықтар апельсинге деген қуаныштарын жасыра алмады және халық ертегілерінде оларды адамдарды аурудан және кәріліктен қорғайтын өлмейтін алма деп атаған.