Шафран (кесар)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Шафранды "Дәмдеуіштердің патшасы" деп атайды. Бұл Кашмирде, Кавказда, Испанияда, Португалияда және Қытайда өсірілетін шафран крокусының, Crokus sativus кептірілген стигмалары. Әрбір крокус гүлінде тек үш шафран тамыры бар, сондықтан 1 кг шафран алу үшін 300 000-ға жуық гүл қажет, тамырлар қолмен таңдалады. Шафран өте қымбат, бірақ оның тағамдағы ең аз мөлшері де айтарлықтай байқалады. Сақ болыңыз: оны арзан шафран алмастырғышпен шатастырмаңыз. Олар сыртқы түрі бойынша өте ұқсас және түсі бірдей, дегенмен шафран алмастырғыш нағыз шафранға тән хош иістен мүлдем айырылған. Ең жақсы сапалы шафран - қою қызыл немесе қызыл-қоңыр және ұстағанда жұмсақ. Қартайған кезде шафран бозарады, кебеді, сынғыш болады және хош иісін айтарлықтай жоғалтады. Шафранның хош иісі нәзік және жағымды. Ол тағамдарға қою қызғылт сары-сары түс береді. Ол тәттілерді, күріш тағамдарын және сусындарды бояу және дәмдеу үшін қолданылады. Күшті хош иіс пен ашық қызғылт сары түсті алу үшін шафранның тамырларын құрғақ табада баяу отта аздап қуырыңыз, содан кейін ұнтаққа езіп, бір ас қасық жылы сүтке араластырыңыз. Содан кейін сүтті хош иістендірілуі керек ыдысқа құйыңыз. Кейде шафран ұнтақ түрінде сатылады, оның иісі шафран тамырларынан екі есе күшті. Шафранның сергітетін қасиеттері бар және барлығына пайдалы, ерекшеліксіз. Ол теріні тазартады, жүректі нығайтады, мигрень мен асқазан жарасына көмектеседі. Ыстық сүтке қосылған шафран оның сіңуін жеңілдетеді.