Тәтті күріш (хеер)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты15 минут
Өнімдер 1/3 кесе (50 г) қысқа немесе орташа дәнді ақ күріш, 10 кесе (2,4 л) сүт, 1/2 шай қасық. ұнтақталған кардамон тұқымы, 2 лавр жапырағы, 1/2 кесе (100 г) қант, 2 ас қасық.л. бадам, тілімдерге кесілген, аздап қуырылған (міндетті емес).
Сипаттамасы Күрішті шайыңыз және кептіру үшін дуршлагқа тастаңыз. Сүттің көлемі кем дегенде екі есе көп болатын биік кастрюльде сүтті қайнатыңыз. Өртті ол үнемі көтеріліп, қайнап тұратындай етіп реттеңіз, бірақ ол қашып кетпейді. Күрішті тезірек пісіру үшін сүтті алғашқы 15 минут ішінде қақпағынсыз пісіріңіз. Сүт күйіп қалмас үшін ағаш қасықпен үнемі араластырыңыз. Сүтке күріш пен лавр жапырағын салыңыз. Араластыруды жалғастырыңыз. Күріш толығымен дайын болғанша араластыра отырып, орташа отта тағы 20 минут пісіріңіз. Осы уақытқа дейін сүт көлемі үштен біріне азаюы керек. Араластыру кезінде қант, бадам және ұнтақталған кардамон дәндерін қосыңыз. Тағы 5 минут қайнатыңыз, содан кейін оттан алыңыз. Тәтті күріш оттан алынған кезде өте қалың болмауы керек, себебі ол салқындаған кезде қалыңдайды. Қызмет көрсетер алдында жақсылап суытыңыз - күріш неғұрлым суық болса, соғұрлым дәмді болады. Күрішке басқа дәм мен хош иіс беру үшін кардамонның орнына бір шай қасық раушан суы мен бірнеше шымшым ұнтақталған шафран қосыңыз немесе дайын күрішке табиғи камфораның кішкене шымшымын салыңыз. Дайындау уақыты 75 мин.