Алма күріші (себ пулао)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер 1 1/2 кесе (275 г) жақсы сапалы ұзын дәнді ақ күріш, 3 орташа өлшемді алма, 2 кесе (350 г) қант, 1/4 шай қасық. ұнтақталған шафран немесе 1/2 шай қасық. шафран тамырлары, 1 3/4 кесе (425 мл) су (сироп үшін), 3 ас қасық. еріген сары май немесе сары май, ұзындығы 5 см 1 даршын таяқшасы, 8 қалампыр, 8 кардамон түйіршіктері, 3 лавр жапырағы, 3 1/2 кесе ( 825 мл) су (күріш үшін), 1/3 кесе (50 г) кесілген бадам, 1/3 кесе (50 г) мейіз.
Сипаттамасы Күрішті шайып, суды төгіп тастаңыз. Алманың қабығын аршып, өзегін алыңыз және кесектерге кесіңіз. Сиропты дайындаңыз: қантты, бір шымшым шафранды және суды кәстрөлде бастапқы көлемнің үштен бірі қалғанша орташа отта 30 минут қайнатыңыз. Сары майды немесе майды кастрюльге қыздырып, даршын, қалампыр, кардамон мен лавр жапырағын сол жерге тастаңыз. Араластырыңыз, содан кейін күрішті қосыңыз. 2-3 минут бойы араластыра отырып, қуырыңыз. Суды қосып, қайнатыңыз. Қалған шафранды суға тастаңыз, қақпағын жабыңыз және баяу отта шамамен 10 минут пісіріңіз. Содан кейін кастрюльді оттан алыңыз. Күріштің ортасынан құдық жасап, оған алма кесектерін және сироптың бір бөлігін салыңыз. Мейіз мен туралған бадам қосыңыз. Шұңқырды күрішпен жабыңыз және қалған сиропты күрішке құйыңыз. Кәстрөлді қайтадан қақпақпен жауып, күріш дайын болғанша тағы 15 минут баяу отта пісіріңіз. Күріштің бетінен барлық дәмдеуіштерді алып тастаңыз және ақырын араластырыңыз. Ыстық күйінде ұсыныңыз. Бұл тәтті тағамды десертке немесе жеке жеңіл тағам ретінде беруге болады. Бұл кілегеймен өте дәмді. Алмамен (немесе оның орнына) алмұрт немесе мангоны да қолдануға болады. Пісіру уақыты 40 мин.