Қызылша мен сәбізді тұздау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Тұздау үшін қара түсті тамырлы дақылдары бар қызылшаның кеш сорттары қолданылады. Асханалық қызылшаның құрамында ашыту кезінде сүт қышқылының көп мөлшерде жиналуын қамтамасыз ететін қант жеткілікті. Борщ ашытылған қызылшадан дайындалады, ал тұзды ерітінді дәміне қарай қант қосылған судың тең мөлшерімен сұйылтылып, квас ретінде ішеді. Сонымен қатар, қызылша тұзды ерітіндісі қызанақ пюресін түскі ас, ащы тұздықтар өндірісінде алмастыруы әбден мүмкін, желкек әлі күнге дейін онымен дәмделеді. Қызылшаның шыңдары мен тамырларын кесіп, суық суға жақсылап жуады да, ірі тамыр дақылдарын кесіп алып, бөшкелерге немесе басқа ыдыстарға тығыз салады. Егер қызылша туралған ашытылған болса, онда олар қабығынан тазартылады. Қызылша тұзды ерітіндімен құйылады (10 литр суға 400 - 500 г тұз), оның деңгейі төселген тамыр дақылдарының деңгейінен 3 - 5 см жоғары болатындай етіп құйылады. Содан кейін оның үстіне ағаш шеңбер мен жүк салынады. Тұздық қызылша салмағының шамамен 50% -ын қажет етеді. 20 - 22С температурада ашыту шамамен 7 - 10 күнге созылады. Күн сайын көбікті алып тастау керек, қажет болған жағдайда шеңбер мен жүкті таза сумен жуу керек. Қатты ашыту тоқтағаннан кейін қызылшаны мұздыққа немесе температурасы төмен басқа жерге сақтауға қояды. Тұздалған қызылшаны сақтау шарттары қиярмен бірдей. Сақтау кезінде көбік айына екі-үш рет алынып, шеңбер жуылады. Сәбізді маринадтауға оның барлық асханалық сорттары жарамды. Тамыры шырынды, ашық түсті болуы керек. Тұздалған сәбіз жаңа егінге дейін суық жақтауда жақсы сақталуы мүмкін.