Қырыққабатты ашыту және сақтау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ашытудың басталуының алғашқы белгісі - тұзды ерітінді бетінде газ көпіршіктері мен көбіктің пайда болуы, оны алып тастау керек. Кейбір үй шаруасындағы әйелдер қарапайым техниканы бекерге бағаламайды, нәтижесінде қырыққабаттың дәмі жақсарады. Қырыққабатты ашыту кезінде жағымсыз иісті газдар пайда болады, бұл дайын қырыққабаттың дәміне кері әсер етеді. Одан құтылу үшін бір-екі күн сайын қырыққабатты тегіс, үшкір таяқшалармен түбіне дейін бірнеше жерден тесіп отыру керек. Тесіктерден жағымсыз иісті газ шықпайынша, тесу бес-алты рет қайталанады. Қырыққабат жауын-шашыннан кейін (20-30 сантиметрге) салмақ пен шірік шеңберді алып тастау керек, тұтас жапырақтардың үстіңгі қабатын және қоңыр қырыққабат қабатын алып тастау керек. Шіріген жүкті ыстық сода ерітіндісімен, ал майлықты алдымен суда, содан кейін қаныққан тұзды ерітіндіде жуу керек. Майлық сығылады және ашытылған қырыққабаттың беті жабылады. Шеттері бөшкенің ішіне итеріледі. Содан кейін таза шеңбер және аз салмақ салынады. Жүктің мөлшері тұзды ерітінді шіріген дөңгелектің шетіне дейін шығатындай болуы керек. Бұл пішінде қырыққабат сақталады. Егер екі-үш күннен кейін қырыққабаттың үстінде тұзды ерітінді пайда болмаса, онда жүкті көбейту керек немесе бөшкеге тұзды ерітінді қосу керек. Ашыту кезеңі үшін ең жақсы температура бөлме температурасында, қыста сақтау үшін - 5С жылудан нөлге дейін. Ашытылған қырыққабат сүт қышқылын ашыту аяқталғаннан кейін пайдалануға дайын болып саналады. Ашытудың соңында ол ашық, сары-сары түске ие болады, жағымды иіс пен қышқыл дәмге ие болады. Ащы дәм ашытудың қалыптан тыс жүруін немесе қырыққабаттың ашытуға сапасыз дайындалуын көрсетеді (қабығы нашар, жасыл жапырақтары қалдырылған). Дайын қырыққабаттың жағымсыз иісі ашыту кезінде оған күтім жасаудың нашар болғандығын көрсетеді (газ шығарылмады). Дайын ашытылған қырыққабатта лайлы-сары түсті және жағымды қышқыл-тұзды дәмі бар тұзды ерітінді жеткілікті болуы керек. Температураға байланысты қырыққабаттың дайындығы 15-20 күннен кейін басталады. Біз тұздаудың ең көп таралған рецептерін ұсынамыз, олардың көмегімен сіз дәмді қырыққабат қырыққабатын ала аласыз.