Ашытылған қырыққабат
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты45 минут
Өнімдер Ең қолайлылары Слава, Мәскеу, Беларусь болып саналады. Қырыққабаттың сау бастарын алып тастаңыз, жасыл және ластанған жапырақтарды алып тастаңыз, сыртқы сабағын кесіңіз. Дәрумендерге бай ішкі діңі қырыққабатпен бірге ұсақталады. Қырыққабаттың дайындалған бастарын кесіңіз немесе ұсақтаңыз (параллель немесе көлденең қимада кесу ыңғайлы) және ағаш шұңқырда немесе таза жуылған үстелде тұзбен жақсылап араластырыңыз, шамамен. 10 кг қырыққабатқа 250 г тұз. Қырыққабаттың бір бөлігін, бірақ жартысынан көбін ұсақтауға болмайды, қырыққабаттың тұтас бастарын қалдырыңыз. Қырыққабат ашытылатын ваннаны таза жуыңыз, қайнаған сумен күйдіріңіз. Ваннаның түбін қырыққабат жапырақтарының қабатымен жабыңыз және олардың үстіне дайындалған қырыққабатты салыңыз. Толтырған кезде қырыққабаттан шырын шығуы үшін ағаш пестильмен немесе басқа затпен сүртіңіз.
Сипаттамасы Дәмі мен хош иісі үшін тілімдерге кесілген сәбізді (10 кг-ға арналған зоог), мүкжидекті, Антонов алмасын (тұтас немесе тілімдерге) қосуға болады. Ванна жоғарғы жағына толған кезде, қырыққабатты кең және қырыққабат жапырақтарымен жабыңыз. Үстіне ағаш кру-джок қойыңыз, оның үстіне жуылған ауыр тас, тек әктас емес. Металл заттар бұл мақсатқа жарамсыз, олар тотығады. Бөлме температурасында екі-үш күннен кейін қырыққабат қышқылдана бастайды. Оның бетінде көбік пайда болады. Бастапқыда оның мөлшері көбейеді, бірақ біртіндеп жойылады. Қырыққабатты ашыту кезінде ашыту үшін ең жақсы температура + 18- 20 ° С деп саналады. Бұл температурада ашыту шамамен бір аптаға созылады. Салқын бөлмеде қырыққабат баяу ашытылады. Егер сіз ашытуды тездеткіңіз келсе, ваннаның түбіне қырыққабат жапырағымен жабылған қара бидай нанының бір бөлігін салыңыз. Ашытылған қырыққабатты суықта +8°С аспайтын температурада ұстаңыз. Ара- тұра оны үшкір, таза жуылған таяқпен ұрып- соғу керек - бұл жинақталған газдардың шығуына мүмкіндік береді. Егер тұзды ерітіндінің бетінде көгеру пайда болса, оны абайлап алып тастау керек, ағаш қақпақты және езгіге арналған тасты қайнаған сумен жақсылап жуыңыз. Қырыққабаттың аз мөлшерін (5-10 кг) шыны, фаянс және саз құмыраларда, сондай-ақ мүлдем тұтас эмальмен эмальданған кастрюльде ашытуға болады. Ашыту әдісі бірдей. Чехословакияда ашытудың сәл өзгеше әдісі қолданылады. Ұсақталған қырыққабатты тұзбен ұнтақтайды, туралған сәбіз және ақ тәтті пиязбен араластырады (20 кг қырыққабатқа 1 кг), қара бұрыш бұршағына, лавр жапырағына себеді, таптағаннан кейін қысыммен басады. 3 күннен кейін қырыққабат пайда болған қалдықтарды кетіру үшін таяқпен тесіледі, 4-ші күні оны тұзды ерітіндіден сығып, шыны ыдыстарға мықтап салады. Сығылған тұзды ерітінді қайнатылады, онымен қырыққабат құйылады, банкалар қақпақтармен тығыз жабылады және ыстық суға қайнатылады: үш литр - 45 минут, литр - 10 минут.