Тұздалған баклажандар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Тұздық үшін: 10 литр су үшін - 600 - 700 г тұз Сабағы жақсы піскен, бірақ пісіп жетілмеген, орташа мөлшердегі баклажандардан алынады, олардың ұзындығының 3/4 бөлігі кесіледі, сабақтың бүйірінде кесілмеген бөлік қалады. Содан кейін жемістер тұздауға арналған ыдыстарға тығыз қатарға салынады. Екі-үш күннен кейін дайындалған шөптердің кішкене қабаты - эстрагон мен аскөк қойылады. Салынған баклажандардың әр қатарына тұз себіледі. Тіліктер де тұздалған, бірақ шамадан тыс тұзданбау үшін мұқият. Тұздар баклажан массасының 2 - 3%, шөптер 2 - 5% жұмсайды. 10 - 12 сағаттан кейін жемістер біршама жұмсарып, шырын береді. Содан кейін баклажандар ағаш шеңбермен жабылады, оған жүк салынады (10 кг шикізатқа - 1 кг). Баклажандарды 17 - 22 градус температурада ашыту бір-екі аптаға созылады, содан кейін өнімді міндетті түрде салқын бөлмеге немесе мұздыққа сақтауға жібереді. Баклажандарды басқа жолмен де тұздауға болады. Олар шөптермен бірге тұзды ерітіндімен толтырылған контейнерлерге салынады. Өнім сүт-қышқылды ашытуға дейін шамамен екі-үш күн бойы 18 - 22 градус температурада ұсталады, содан кейін салқын жерге қойылады. 1 - 1,5 айдан кейін баклажандар дайын болады. Тұздау кезінде сарымсақ, желкек, кориандр, дәмді, насыбайгүл, сондай-ақ даршын мен қалампыр қосуға болады.