Баклажандарды тұздау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Тұздау үшін жақсы піскен, бірақ піспеген орташа мөлшердегі баклажандарды алу керек. Сабақты алып тастағаннан кейін баклажандар жуылады, олардың ұзындығының 3/4 бөлігімен кесіледі, сабақтың бүйірінен кесілмеген бөлік қалады. Содан кейін жемістер тығыз, қатарларға тұздауға арналған ыдысқа салынады. Екі-үш қатардан кейін дайындалған шөптердің кішкене қабаты - эстрагон мен аскөк қойылады. Салынған баклажандардың әр қатарына тұз себіледі. Баклажанның тілімдері де тұздалады. Осындай құрғақ тұздау кезінде өнімді артық тұздамас үшін оны мұқият тұздау керек. Тұзды тұтыну баклажан салмағының 2 - 3% құрауы керек, жасылға 3 - 5% қажет. Егер сіз баклажанның, шөптердің және тұздың бөліктерін алдын ала дайындасаңыз, олардың біркелкі тұтынылуын бақылай аласыз. 10 - 12 сағаттан кейін. жемістер біршама жұмсарып, шырын береді. Содан кейін баклажандар ағаш шеңбермен жабылады, оған жүк келесі мөлшерде орналастырылады: ұсақ ыдыстарда тұздау кезінде - 10 кг шикізатқа 1 кг жүк, ірі ыдыстарда тұздау кезінде - 0,5 кг жүк. Баклажандарды 17 - 22С температурада ашыту 1-2 аптаға созылады, содан кейін өнімді міндетті түрде салқын бөлмеде немесе одан да жақсысы мұздықта сақтауға жібереді. Баклажандарды басқа жолмен де тұздауға болады. Олар шөптермен бірге ыдысқа тығыз салынып, тұзды ерітіндімен құйылады (10 литр суға 600 - 700 г тұз). Өнім сүт қышқылын ашыту үшін шамамен 2 - 3 күн бойы 18 - 22 С температурада ұсталады, содан кейін салқын жерге қойылады. 1 - 1,5 айдан кейін баклажандарды жеуге болады. Тұздау кезінде сарымсақ, желкек, кориандр, дәмді, насыбайгүл, сондай-ақ даршын мен қалампыр қосуға болады. Баклажандарды тез ашыту кезеңінде тығыз қақпағы бар бөшкелерге тұздаған кезде пайда болған газдардың бөшкеде жиналмауын қадағалау керек.