Қиярды тұздау - тағы бір рецепт
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер < Рецепт 2 > Қияр - 10кг Жасыл аскөк - 300г Эстрагон - 50г Желкек (тамыр) - 50г Сарымсақ - 30г Ащы бұрыш - 20г Майоран (кептірілген жапырақ) - 5г (8 жапырақ) Тұздық: су - 5л тұз - 300-400г
Сипаттамасы Қиярды тұздау үшін ең жақсысы - 6-8% тұзды ерітінді. Тұздау алдында қиярды мөлшері бойынша сұрыптайды, жуады және суға 5-8 сағат салып қояды. Сіңдіру процесінде қияр ісінеді, серпімді болады. Мұндай қияр тұздалған кезде мыжылмайды және ішіндегі бос жерлерді түзбейді. Дайындалған қияр борпылдақ үйіндіге емес, бөшкеге тығыз салынады. Төсеу келесідей жүзеге асырылады: бөшкенің түбіне дәмдеуіштер төселеді, содан кейін қияр қабаты, содан кейін қайтадан дәмдеуіштер қабаты салынады және т.б. Жоғарыдан қияр дәмдеуіштермен жабылады, тұзды ерітіндімен құйылады, майлық, шеңбер және оның үстіне жүк салынады. Тұздау кезінде қолданылатын барлық дәмдеуіштер (дәмдеуіштер) жаңа піскен болуы керек. Жаңа піскен дәмдеуіштер бактерицидтік қасиетке ие және құрамында С витаминінің ең көп мөлшері бар. Егер барлық қажетті дәмдеуіштер болмаса, біреуін басқаларымен ауыстыруға болады. Дегенмен, олар дәм мен хош иістің үйлесімділігі бұзылмауы үшін қолданылуы керек. Тұздау кезінде зеңді күн сайын алып тастап, шеңбер мен майлықты қайнаған суға екі-үш күнде бір рет жуу қажет. Дайын өнімнің сапасы тұзды ерітінді бетіндегі тазалыққа байланысты. Біз дайындалған қиярдың 10 килограмына негізделген ең көп таралған тұздау рецептерін ұсынамыз. Тұздалған, ащы қияр < Рецепт 1 > Қияр - 10кг Жасыл аскөк - 350г Желкек (тамыр) - 50г Сарымсақ - 40г Ащы капсикум бұрышы - 10г Қарақат жапырағы - 250г Емен жапырағы - 100г Тұздық: су - 5л тұз - 300-400г < Рецепт 3 > Қияр - 10кг Аскөк - 300г Желкек (тамыр) - 50г Ащы капсикум бұрышы - 10г су - 5л тұз - 300-400г