АҚЖЕЛКЕН
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жаңа піскен жас ақжелкен - бірінші және екінші тағамдарға арналған тұрақты дәмдеуіш. Жасылдар тағам дайын болған кезде қосылады. Көбінесе сорпалар болған кезде ақжелкенді аскөк немесе эстрагон шөптерімен бірге қояды. Ақжелкен тамыры тағамдарға ерекше дәм береді. Сорпаларды қайнатқан кезде тамырды ұзына бойына екіге бөліп, қоңыр қабық пайда болу үшін майсыз пештің үстінде пісіреді. Мұндай тамыр сорпаға немесе сорпаға ерекше түс пен дәм береді. Көбінесе ақжелкен тамыры майға қуырылады, содан кейін ғана сорпалар мен негізгі тағамдардың барлық түрлеріне қосылады. Туралған көк немесе ақжелкен шырыны байытылған сусындарды дайындау үшін қолданылады. Жасыл ақжелкенді сүзбеге салады, бутербродтарға арналған сары майға қосады. Туралған ақжелкенді қуырылған жұмыртқаға себіңіз, оны омлетке илеңіз. Ақжелкенмен құрғақ (ұсақталған) немесе жаңа піскен ет котлеттері, ұн құймақтары дайындалады, тартылған етке қосылады. Ақжелкен - екі жылдық өсімдік, зімбір жұмыртқасына жатады. Мақсатына қарай жапырақтары жақсы дамыған жапырақ ақжелкені, ет тамыры дамыған тамыр ақжелкені өсіріледі. Екеуінің де адам ағзасына арналған минералды заттар мен дәрумендердің арақатынасы бойынша жақсы жиынтығы бар. Жапырақ пен тамыр натрий, калий, кальций, магний, фосфор, темірге (1,9 мг) бай. Адам ағзасы ферменттік жүйелердің жұмысына қажетті сирек элементтермен: алюминиймен, литиймен, ванадиймен, титанмен, никельмен, молибденмен, марганецпен қамтамасыз етіледі. Ақжелкен тәбетті арттырады, тағамның дәмін жақсартады, ас қорытуды белсендіреді, зат алмасуды жақсартады. Дәрумендерге бай. 100 г жасыл құрамында 300 мг-ға дейін С дәрумені бар, яғни апельсин мен лимонға қарағанда 5 есе көп. Құрамындағы С дәрумені көкөністердің көпшілігінен асып түседі. Р тобындағы дәрумендер ақжелкендегі С дәруменімен сәтті үйлеседі, өйткені биологиялық тұрғыдан олар көбінесе бірге жұмыс істейді. С дәрумені кептірілген жапырақтарда жақсы сақталады. Ақжелкеннің 7-10 г жаңа жапырақтары адамның С дәруменіне деген күнделікті қажеттілігін қанағаттандырады, ақжелкенде А дәрумені (Каротин) көп - 2-ден 20 мг-ға дейін. Қанның түзілу процесін реттейтін В1 және В2 дәрумендері, никотин қышқылы және фолий қышқылы бар. Жасыл ақжелкеннің құрамында К дәрумені бар. 2 ас қасық майдалап туралған жасыл ақжелкеннің құрамында А дәруменінің тәуліктік дозасының 1/3 бөлігі, С дәруменінің 2/3 дозасы және желе- заның 1/8 бөлігі бар. Ақжелкеннің жемістерінде (тұқымдарында) 7% -ға дейін эфир майы болады.