Айва
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Айва - раушангүлділер тұқымдасына жататын ағаш немесе бұта. Жемістері ірі, лимон немесе қою сары түсті. Пісудің басында жемістер үлпілдек киізбен жабылады, содан кейін ол түсіп кетеді. Әртүрлілігіне қарай жемістер пішіні бойынша алмаға немесе алмұртқа ұқсайды және олардан көп тұқымды ұялар мен қаттырақ целлюлозаның болуымен ерекшеленеді. Шикі күйінде жемістерді жеуге жарамсыз. Айваның латынша атауы Cydonia oblonga (c. vulgaris). Айва тұқымдасы монотипті, бір түрден - кәдімгі немесе ұзынша айвадан тұрады. Табиғатта ол Иранның солтүстігінде, Кіші Азияда және Кавказда өседі. Дәл осы аймақтар тұқымның қалыптасуының бастапқы ошақтары және мәдениетке ену ошақтары болып табылады. Айва - 4000 жылдан астам уақыт бойы өсіріліп келе жатқан бағалы жеміс тұқымы. Мысалы, Кавказда айва бақтары тарихқа дейінгі дәуірде де болған. Қазір айва көптеген елдерде, соның ішінде Қырымда, Украинада, Кавказда және Орта Азияда кеңінен өсіріледі. Біздің елдің халықтары арасында айваның басқа атаулары болған - армуд, кет, пигва, гутей, гунь, гуни. Бұл мәдениет ежелгі болғанына қарамастан, айваның тек 400-ге жуық түрі бар. Бізде аудандастырылған 39 сорт бар. Ең көп таралған сорттары - Анжерская, Португалская, Ахмед-Жум, Ірі жемісті Самарқандская және т.б. ал бес биологиялық және өндірістік топ: мәрмәр айва, алмұрт тәрізді, алма тәрізді, португалдық және пирамидалық. Ресейдің черноземді емес аймағында Мауль Хаеномес немесе жапондық аласа айва кең таралды. Оңтүстікте жапондық биік айва 120 * 200 см биіктікте өсіріледі, ол бау-бақша шаруашылығында кең таралмаған. Жапондық аласа айва - түсі мен мөлшері бойынша ұсақ лимондарға ұқсас жемістері бар әдемі гүлдейтін бұта. Мәңгі жасыл айва немесе геномелес тұқымдасына жататын доциния Орталық Қытайдан шыққан төрт түрді қамтиды. Доциния өсімдіктері еліміздің субтропиктік аймақтарында сәндік бау-бақша шаруашылығында кең таралған. Ерте сорттардың жемістері әдетте қыркүйекте, ал қыстың аяғында - қазан айында және одан кейін, аязға дейін жиналады. Жемістер ақпан-наурыз айларына дейін сақталуы мүмкін, ең жақсысы 0°C-тан 1°C-қа дейінгі температурада. Сақтау кезінде айваның кеш сорттарының жемістері ашық сары немесе ашық қызғылт сары түске ие болады, целлюлозаның кедір-бұдырлығы және қышқыл-қышқыл дәмі азаяды, хош иістілігі едәуір артады. Айва жемістерінің құрамында провитамин А, В1, В2, С дәрумендері (10-30 мг%), Е, РР, қант, органикалық қышқылдар, негізінен алма және лимон (0,9%), калий (144 мг) бар.%), сондай-ақ кальций, магний, темір тұздары, таниндер және тартрон қышқылы. Айвадағы көмірсулар 8,9% құрайды, ал ондағы ең көп фруктоза. 100 г жеуге жарамды бөлігінде 1,5-тен 5 г-ға дейін пектинді заттар бар. Пектиндерге бай тағам ретінде джем, джем, айва консервілері ішектің қабыну ауруларына, әсіресе диареямен бірге жүретіндерге арналған. Бұл жағдайда емдік әсері айвада таниндердің болуына байланысты күшейеді. Дәл осындай өнімдер ауыр металдарды пайдаланатын өндірістерде жұмыс істейтін жұмысшылар үшін профилактикалық шара ретінде ұсынылады. Күшті және жағымды хош иісі бар айва жемістері тұтқыр дәмі мен дөрекі етіне байланысты әдетте жаңа піскен күйінде тұтынылмайды. Ең жақсы сорттары: Изобилная (Самарқанд), Мускат жаңғағы, Алема, Қырым хош иісті, Мир және т.б. Соңғы 2 сорт терімен консервілеуге жарамды. Айва - джем, джем, желе, тосап пісіруге арналған ең жақсы жемістердің бірі, өйткені пектиндік заттардың көп болуына байланысты пісіру кезінде тығыз желатинді масса түзіледі. Бағалы хош иісті заттар негізінен теріде және тері асты қабатында болады, сондықтан қабығын тазалаған кезде оны тастауға болмайды, оны желе жасау үшін өзек қалдықтарымен бірге қолдануға болады, ал терінің қайнатпасын қант шәрбаты жасау үшін пайдалануға болады. джем немесе компот дайындау. Айва пісірілген және буға пісірілген түрінде де қолданылады (әдетте қызмет еткенде түйіршіктелген қантқа себіледі немесе балмен себіледі), сонымен қатар әр түрлі тағамдар дайындауда қолданылады. Айва да кептіріледі. Айва жемістерін қолданар алдында жақсылап жуады, өзегін алып тастайды. Қатты, қабығы қиын айва сумен құйылады және 10 * 15 минут қайнатылады, содан кейін суық сумен құйылады және кептірілгеннен кейін тазартылады.