Авокадо Ағашы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Авокадо немесе аллигатор алмұрт - лавр тұқымдасына жататын мәңгі жасыл жеміс ағаштарының бір тұқымдасы. Біздің елімізде бұл тұқымдастан тек лавр жабайы өседі. Авокадо жемістері (киви деп те аталады) - бір тұқымды, қою жасыл немесе қоңыр-қызыл, алмұрт тәрізді немесе басқа пішінді, ұзындығы 10 * 15 см. Бір жемістің орташа салмағы 300*600 г.Ірі, жеуге жарамсыз тұқым шырынды, етті перикарппен қоршалған. Авокадо целлюлозасы майлы, консистенциясы бойынша жұмсартылған сары майға ұқсайды. Қабықпен бірге целлюлоза ұрықтың жалпы салмағының 65 * 90% құрайды. Авокадоның 10-ға жуық түрі Шығыс Азия мен тропикалық Америкадан шыққан. Тропиктік және субтропиктік елдерде өсірілетін 5-ке жуық түрі бар, американдық және мексикалық авокадолар ең көп таралған. Американдық авокадоның 500-ден астам түрі белгілі. Оның жемістері калория мөлшері бойынша майсыз етке қарағанда 2 есе артық. Мексикалық авокадоның жеміс целлюлозасы мен жапырақтарында анис пен лавр жапырағының хош иісі бар. Авокадо мәдениеті цитрус мәдениетіне ұқсас. Авокадо негізінен Кавказда өсіріледі, онда келесі сорттар өсіріледі: Blackbird, Hapter, Duke, Caliente, Mexicola, Fuerte, Zuebla және Northroy. Бір ересек ағаш әдетте шамамен 50 кг жеміс береді. Авокадо целлюлозасындағы майдың мөлшері 10 * 25% құрайды, ал кейде 30 * 32% дейін жетеді. Жемістерді сақтау кезінде олардың құрамындағы май күйіп кетпейді. Целлюлозада ақуыздар (1,2 * 4,4%), көмірсулар (2,5 * 6%), фосфор мен кальцийдің органикалық қосылыстары, провитамин А, аскорбин қышқылы, РР, Е дәрумендері де бар., B1, B2 және т.б. Жемістің целлюлозасы жаңғақ дәмі бар майлы дәмге ие. Авокадо жаңа піскен тағам ретінде тұтынылады. Авокадо жемістерінің кең аспаздық маңызы жоқ: олар негізінен салаттар үшін қолданылады. Қолданар алдында авокадо жемістерін жуады, кептіреді, қабығымен немесе онсыз тұтынады. Тері өткір пышақпен мұқият жойылады (бірақ кесілмейді). Егер сіз екі авокадо алып, оны екіге бөліп, тұқымын алып тастап, сірке суын сеуіп, өсімдік майымен майлап, қоспамен толтырсаңыз, жақсы тағамдар шығады (қоспалардың рецептерін қараңыз).