Баялды
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы негізінен оңтүстік аймақтарда өсіріледі. Кейбір жерлерде баклажандар "Кішкентай көктер" және "Демьянкалар" деп аталады. Ең жақсы сорттар: Универсал, Донецк урожайный, Ереван 3, Батайский. Дамыған, бірақ піспеген жемістерді ұсақ, ірі емес тұқымдармен, ішкі қуысы жоқ жұмсақ целлюлозамен және терісі кедір-бұдырсыз жейді. Мұндай баклажандарда қант, ақуыздық заттар, минералды тұздар, 5 мг% С дәрумені бар.Баклажан жемістерінің жүрек-қан тамырлары аурулары мен подагра кезінде медициналық (профилактикалық және емдік) маңызы зор, өйткені оларды тұтыну жүрек жұмысын жақсартуға және холестеринді қан мен қан тамырлары қабырғаларынан шығаруға, ағзадан артық сұйықтықты кетіруге көмектеседі. және зәр қышқылының тұздары. Баклажан жемістерінің калория мөлшері төмен болғандықтан, олар семіздікке бейім адамдарға әсіресе пайдалы. Баклажан жемістері үй тағамдарын дайындауда кеңінен қолданылады. Баклажаннан әр түрлі дәмді және құнарлы тағамдар, көкөніс тағамдары (уылдырық, фаршталған баклажан, бұқтырылған, қуырылған, маринадталған және т.б.), ет тағамдарына арналған дәмдеуіштер мен тұздықтар дайындауға болады. Баклажандарды үйде қолдануға, әсіресе уылдырықты дайындауға арналған рецепттердің саны өте көп. Баклажан уылдырығын қуырылған пияз және қызанақ жемістерімен, қуырылған сәбіз, қырыққабат және пияз, томат пюресі және жаңа піскен ақжелкен немесе аскөк, сарымсақ және анар тұқымдары қосылған көкөніс қоспасымен пісіреді. Уылдырықты дайындау үшін пісірілген немесе қайнатылған баклажан жемістері қолданылады. Олар сондай -ақ қаймақпен, қызанақ жемістерімен және сарымсақпен немесе ұрылған жұмыртқамен бұқтырылады, ірімшікпен, жұмыртқа мен ірімшікпен пісіріледі, томат тұздығымен, күрішпен және қызанақпен, пиязбен қуырылады, көкөніс қоспасымен толтырылады, саңырауқұлақтар, ірімшік. Олар тұздалған және маринадталған. Теріні негізінен уылдырықты дайындаған кезде алып тастайды. Міне, баклажан жемістерін үйде қолдануға арналған бірнеше рецепт.