Кептірілген өрік
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер
Сипаттамасы - өріктің кептірілген жартысы (1 кг шикізаттан тұқымсыз кептірілген өріктің шығымы 200 г құрайды). Кептірілген өрік химиялық құрамы бойынша жаңа өрікке жақын. Кептірілген өрік орта есеппен 100 г өнімге 5,2 г% ақуыз және 65,9 г% көмірсу береді. Оның энергетикалық құндылығы 272 ккал құрайды. Кептірілген өріктің жеңіл сіңімді қанттары глюкоза, сахароза және фруктозамен шамамен бірдей мөлшерде ұсынылған. Кептірілген өріктегі минералдардың мөлшері келесідей (мг% -бен): калий - 1717, магний - 105, кальций - 160, фосфор - 146, темір - 12, натрий - 171. Кептірілген өріктің тағамдық қасиеттері негізінен калий тұздарының натрий тұздарынан едәуір басым болуына байланысты. Қантсыз кептірілген өріктің қою инфузиялары мен қайнатпаларының ісінуге қарсы, диуретикалық әсері бұрыннан белгілі. Олар жүрек-қан тамырлары жүйесі мен бүйректің көптеген ауруларын кешенді емдеуде кеңінен қолданылады. Көбінесе кептірілген өрік қант диабетімен ауыратын науқастар үшін пайдалы. Рас, ең жақсы тәжік және өзбек сорттарының кептірілген өріктері сыбырлайды, олардың құрамында қант мөлшері 80% -дан асады, бұл ауруға қарсы. Кептірілген өрік гипертонияны және анемияның алиментарлы түрлерін емдеу үшін қолданылатын магний диеталарына үлкен пайдамен қосылады. Кептірілген өріктің салыстырмалы түрде дөрекі емес талшықтары сіңдірілгеннен кейін және одан да көп қайнатылғаннан кейін, асқазанда ұзақ тұрмай, ішектің қозғалғыштығын қалыпты түрде қоздырады. Кептірілген өрік дәрумендерге өте нашар, бірақ оның құрамындағы заттар аз мөлшерде болса да, әсіресе қыс-көктем мезгілінде ағзадағы осы заттардың дұрыс тепе-теңдігін сақтауға көмектеседі. Кептірілген өрік қолданар алдында сұрыпталады, бөгде қоспаларды кетіреді, жылы сумен жақсылап жуады, бірнеше рет өзгертеді. Жуылған кептірілген өрік жылы сумен құйылады және 2-3 сағат бойы ісінуге қалдырылады. Пюре дайындау үшін ісінген кептірілген өрік ісінген суда 15-20 минут қайнатылады, содан кейін отвар қосып сүртіледі.