Ақжелкен туралы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Біздің дәуірімізге дейін ащы және дәрілік өсімдік ретінде белгілі. Оның құрамында калий, кальций, темір, фосфор, эфир майлары көп. С, В тобындағы дәрумендерге, каротинге бай. Сондықтан ежелгі дәуірден бастап күштерді қалпына келтіру, жараларды емдеу, қан түзуге қатысу, қызыл иектен қан кетуді тоқтату, сондай-ақ антисептикалық қасиеттері үшін қасиеттері үшін. Лимон шырынын араластырған тамырлардың күшті қайнатпасымен сепкілдер мен қара дақтарды кетіру үшін бетті майлайды. Майдалап туралған жасыл ақжелкен қызмет етер алдында тағамдарға қосылады. Ол тағамдардың биологиялық құндылығын арттырады және дастарханды безендіреді. Көбінесе ол көкөністерден, мяса, балықтан, аңнан, сорпалардан, салаттардан, бутербродтардан жасалған тағамдарды дайындау үшін қолданылады. Ақжелкеннің тамыры ыдысқа пісірудің басында салынады. Пісіруге пайдалану үшін ақжелкенді әртүрлі тәсілдермен дайындауға болады. Жасылдар мамыр-тамыз айларында кесіледі, оларды кептіруге болады, шыны ыдыстарда тұзбен консервілеуге болады - тығыз оралған, ол тоңазытқышта немесе салқын, құрғақ бөлмеде жақсы сақталады. Ақжелкеннің тамыры кептіріледі.