Куркума (халди)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Зімбір тұқымдасына жататын Curcuma longa өсімдігінің тамырын білдіреді. Қою қызғылт сарыдан қызыл-қоңырға дейінгі барлық реңктердің тамыры, бірақ кептірілген және ұнтақталған кезде әрқашан ашық сары болады. Күріш тағамдарын бояу және көкөністерге, сорпаларға және жеңіл тағамдарға балғын, ащы дәм қосу үшін аз мөлшерде қолданылады. Ұнтақталған куркума бояу қабілетін ұзақ уақыт сақтайды, бірақ хош иісін тез жоғалтады. Үйде шамамен 30 г куркума болуы жеткілікті, егер сіз күнделікті күріш пен карри дайындамасаңыз. Куркуманы абайлап ұстау керек, себебі ол киімде қатты дақтарды қалдырады және тез күйіп кетеді. "Аюрведаның" хабарлауынша, куркума қанды тазартады, ас қорытуды жақсартады, жараларды емдейді, қант диабетіне көмектеседі және диуретик ретінде қолданылады. Сырттан қолданған кезде куркума терінің көптеген ауруларын емдейді және оны тазартады.