ӨНІМДЕРДІ МҰЗДАТУ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жемістердің, көкөністердің және саңырауқұлақтардың кейбір түрлерін үйдегі мұздатқыштарда немесе - 18 немесе - 26 С температураға жететін үлкен тоңазытқыштардың жабық мұздатқыштарында мұздатуға болады. Мұздатылған жемістердің сапасы мұздату кезіндегі әрекеттердің дұрыстығына байланысты, дегенмен, барлық сақтық шараларын сақтай отырып, өнеркәсіптік мұздатылған жемістердің сапасына қол жеткізу мүмкін емес, өйткені жеткілікті төмен температура жоқ. Мұздатылған кезде жемістерде су қатып қалады және бұл өсімдік тіндерінің кебуіне әкеледі. Өнімдер жеткілікті терең мұздатылған кезде микробтардың өсімдік жамылғысы мен кейбір ферменттердің белсенділігі тежеледі, ал кейбір ферменттер белсенді болып қалады. Ерітілген өнімдер тез бұзылады. Өнімдерді мұздату кезінде олардағы судың көп мөлшерде ұсақ кристалдар түрінде қатып қалғаны жөн, ол үшін оларды жеткілікті төмен температурада тез мұздату керек. Баяу мұздату кезінде судан өсімдік тіндерін зақымдауы мүмкін үлкен мұз кристалдарының аз мөлшері алынады, ал мұздатылған жемістер ерігеннен кейін "патчворк" консистенциясына ие болады. Үйде мұздату тездетіледі, өйткені жемістердің аз мөлшері бір уақытта мұздатқышқа салқындатқыштың минималды дәрежесінде орналастырылады. Осылайша, үлкен мұз кристалдары өсетін 0С-тан -8С-қа дейінгі аумақты жылдам өтуге болады. Әрі қарай, жемістер тоңазытқышта жетуге болатын ең төменгі температурада мұздатады. Негізінен тек жаңа піскен, толық піскен жемістер, жемістерден, ең алдымен, сирек кездесетін түрлерден (құлпынай, қаражидек, таңқурай, шабдалы, өрік) мұздатылады, олар ерігеннен кейін шикі күйінде беріледі. Мұздату алдында жемістер қолайлы ыдысқа салынады. Ол су өткізбейтін болуы керек, мұздату кезінде шырын ағып кетпеуі үшін, су булары буланып кетпеуі және өнімдер кеуіп кетпеуі үшін, сонымен қатар мұздату уақытын қажетсіз ұзартпау үшін жылуды тым оқшауламауы керек. Ол үшін полиэтилен пакеттер, ал кейбір жемістер мен пластикалық банкалар (Йогурттан, сэндвич майынан және т.б.) қолайлы. Контейнер ретінде шыны, фарфор және металл ыдыстарды әсіресе қолдануға болмайды. Банкалар ауаның аз мөлшері қалатындай етіп толтырылады және жабылады, бірақ тым көп толтырылған банкалар жақсы емес, өйткені мұздатылғаннан кейін өнімдер көлемін ұлғайтады, бұл банкаларды бұзуы мүмкін. Қаптар серпімді жолақпен жабылады (Қаптың аузы бұйымдардың үстіне мықтап оралып, серпімді жолақпен бекітіледі) немесе дәнекерленген (Қаптың ішіндегісі алақанмен тығыздалады, мүмкіндігінше ауа шығарылады, ал тігіс үстелдің шетіне қойылған бұйымдардың үстіне жақын, газетпен жабылады және ыстық үтікпен жылытылады), пластмасса банкалар тығыз жабылатын қақпақпен немесе фольгамен немесе полиэтиленмен жабылады және өздігінен жабысатын таспамен жақсы бекітіледі. Мұздатқыш көлемін жақсырақ пайдалану үшін толтырылған қаптарды тікбұрышты қораптарға салған жөн: толтыру алдында қапты осындай қорапқа салып, серпімді жолақпен жабыңыз. Картон қораптары мұздатқышқа түбіне дейін қатып қалмас үшін полиэтилен пленкасына салынады. Әрбір қорапта өнімнің түрін және мұздатылған күнін көрсетсеңіз жақсы болар еді.