Цитрус жемістерінен шырындарды алу және консервілеу
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Лимоннан, апельсиннен және мандариннен алынған шырындар сәл басқаша алынады. Біріншіден, барлық ақаулы жемістер сұрыпталып, жойылады. Содан кейін олар жуылады. Жуылған жемістер тот баспайтын пышақпен көлденеңінен екі жартыға кесіледі және бір уақытта олардан барлық тұқымдар алынады. Мұны істеу қиын емес, өйткені апельсиндер мен лимондарда жемістердің орталық бөлігінде тұқымдар болады, ал мандариндерде тұқымдар мүлдем дерлік болмайды (Кавказда өсірілген мандариндердің сорттары туралы айтатын болсақ). Шырын сығу үшін шыныдан немесе тот баспайтын металдардан жасалған арнайы конустар қолданылады. Жемістің жартысы конустың үстіне қойылады және барлық шырын конустың қырлы бетімен сығылғанша конустың айналасына бұрылады. Төмен қарай ағып жатқан шырын конустың түбіне жиналады және осы жерден жиналатын ыдысқа немесе бөтелкеге құйылады. Жиналған шырын дуршлаг немесе ірі електен сүзіледі, содан кейін эмальданған табаға құйылады және 10-12 минут ішінде 78-80С дейін қыздырылады. Ыстық шырын жарты литрлік немесе литрлік банкаларға немесе бөтелкелерге құйылады, ал тығындалғаннан кейін пастерлеу үшін 75-78"С температурада суда 20 минут ұсталады. Пастерленген шырын суда 40С дейін салқындатылады. Цитрустық шырындар - мандарин мен апельсин, әсіресе лимон шырындары - табиғи түрде өте қышқыл дәмге ие болғандықтан, оларды бөтелкелер мен банкаларға құймас бұрын оларға қант қосқан жөн. Осы мақсатта 50% қант шәрбаты дайындалады және дайындалған шырынға қосылады. 1 литр мандарин немесе апельсин шырыны үшін - 300-400 мл сироп.