Қара жидек қосылған қаражидек желе
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер 1, 2 литр шырын үшін 500 г қант, 40 г пектин ұнтағы (1 пакет), 1/2 шай қасық лимон қышқылы
Сипаттамасы ағынды су астында електен өткізіңіз, ақжелкен жуылады және қолмен (Резеңке қолғаппен) щеткалардан бөлінеді. Жидектер кастрюльге аздап ұсақталады, аздап су құйылады және жұмсақ болғанша қақпақ астында қайнатылады. Шырыны бар ыстық жидектер сырықтарға ілінген зығыр қапшыққа немесе бірінің үстіне бірі ілінген және төңкерілген табуретканың аяқтарына бекітілген екі матаның үстіңгі жағына құйылады және ағып кетуге қалдырылады. Таза шырын көлемнің үштен бір бөлігін бумен пісіру үшін кең кастрюльде кішкене бөліктерде қайнатылады. Шырынға қант ұнтағымен араластырылған пектин ұнтағы құйылады (40 г-да 1 пакетке 200 г ұнтақ), содан кейін қайнатылады. Қант еріген кезде қалған қантты қосып, қатты қайнатады. Пісірудің соңында бір қасық суда ерітілген лимон қышқылы қосылады. Алынған көбік пісіру соңында саңылаулы қасықпен немесе ағаш қасықпен жиналады. Қайнаған желе банкалардың шетіне дейін толтырылады, дымқыл сүлгімен оралады, шеттері тез сүртіледі, қақпақтар тез бекітіледі, банкалар төңкеріліп, шүберекпен жабылады және салқындауға қалдырылады. Банкаларды қоймаға қоймас бұрын дымқыл шүберекпен сүртеді. Шырын ағып кеткеннен кейін матада қалған жидектерден мармелад жасауға болады.