Кулебяка (2 нұсқа)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер Қамыр үшін: ұн 400 г, ашытқы 25-30 г, сүт 1 1/2 кесе, май 100 г, жұмыртқа 1-2, шымшым тұз, дәміне қарай қант. Балықты толтыру үшін: шортан филесі 400 г (басқа балықты қолдануға болады), өсімдік майы 1 ас қасық, жұмыртқа 2, ұсақталған крекер 2 ас қасық, қаймақ 1 ас қасық, сүт 1/3 кесе, пияз 1, тұз, дәміне қарай бұрыш. Күрішті толтыру үшін: күріш 200 г, су 2 1/2 кесе, май 1 ас қасық, тұз 1 шай қасық, кез келген майлы балықтың филесі 300 г, майлау үшін жұмыртқаның сарысы.
Сипаттамасы Ашытқы қамырын қамыр илеу әдісімен дайындаңыз. Қамыр қолайлы болған кезде күріш ботқасын пісіріңіз. Ботқа салқындағаннан кейін оны майланған табаға салыңыз да, ботқа аздап қызаруы үшін пеште пісіріңіз. Көксерке филесін пиязбен бірге ет тартқышы арқылы екі рет айналдырып, ұсақ туралған қайнатылған жұмыртқаларды, сондай-ақ басқа компоненттерді қосып, алынған тартылған етті жақсылап араластырыңыз. Қамыр қолайлы болғаннан кейін оны қалыңдығы жарты дюйм болатын ұзынша сопақ торт түрінде жайып алу керек. Торттың ортасына күріш қосылған тартылған балықты ұзынша төбешікпен қабаттарға, үстіне балық филесінің кесектерін және қайтадан күрішпен тартылған етті салыңыз. Торттың шеттерін орап, тартылған етдің үстінен мықтап қысыңыз. Пирогтың бетін қамырдан жасалған элементтермен безендіріңіз. Осылайша дайындалған кулебяканы дәлелдеу үшін жылы жерге 15-20 минутқа қойыңыз. Кулебяканы пісірер алдында оның бетін жұмыртқаның сарысымен майлап, оған шанышқымен бірнеше тесік жасаңыз. Бұл пісіру кезінде будың шығуы үшін қажет. Кулебяканы пеште 210-220 С температурада пісірген дұрыс. Пирогты пісіру уақыты қамырдың қалыңдығына, тартылған ет түріне және пештегі температураға байланысты. Кулебякидің дайындығын оны жіңішке ағаш таяқшамен немесе сіріңкемен тесу арқылы анықтауға болады. Егер қамыр таяқшаға жабыспаса, онда торт дайын болады. Кулебякиге арналған толтырулар әр түрлі болуы мүмкін. Кейде, егер тартылған ет қамыр сіңіп кетпес үшін өте шырынды болса, оны жұқа құймаққа салады. Сонымен қатар, кулебяки жасау үшін қолданылатын фаралардың әр түрлі түрлері құймақпен қабаттасады. Кулебякуды әртүрлі тәсілдермен де қалыптауға болады. Сипатталған әдіске қосымша, бұл қалыптау әдісі де жиі қолданылады. Екі сопақша жайылған: жоғарғы және төменгі. Жоғарғы сопақ төменгі сопақшаға қарағанда сәл жіңішке етіп жасалған. Бұл оның жақсы пісуі үшін маңызды. Толтырма төменгі сопақшаға қойылады, үстіңгі сопақпен жабылады және шеттері қысылады. Бұл жағдайда шымшу әдемі шекара түрінде алынады.