Орыс кулебяка
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Қамыр үшін: 400 г ұн, 25-30 г ашытқы, жарты стакан су, 100 г өсімдік майы, бір шөкім тұз, дәміне қарай қант. Балықты толтыру үшін: 400 г шортан филесі (басқа балықты қолдануға болады), бір ас қасық өсімдік майы, 2 ас қасық ұсақталған крекер, пияз, тұз, бұрыш дәміне қарай. Күрішті толтыру үшін: бір стақан күріш, бір жарым кесе су, бір ас қасық май, бір шай қасық тұз, кез келген майлы балықтың 300 г филесі.
Сипаттамасы Ашытқы қамырын қамыр илеу әдісімен дайындаңыз. Қамыр сәйкес келгенше күрішті пісіріңіз. Күрішті қысымды пеште немесе өте тығыз жабылатын қақпағы бар кастрюльде пісірген дұрыс, оның үстіне табадан бу шығып кетпес үшін салмақ салу керек. Бір стақан жақсы жуылған күріш бір жарым стакан қайнаған суға құйылады, тұздалады, қысымды пеш немесе кастрюль жабылады, күріш жоғары отта үш минут, алтауы - орташа, үшеуі - баяу отта пісіріледі. , содан кейін қақпақты көтермей, тағы он екі минут ұсталады. Күріш дайын болғаннан кейін оны майланған пішінге салып, күрішті аздап қызарту үшін пеште пісіріңіз. Көксерке филесін пиязбен бірге ет тартқыштан екі рет айналдырып, тұз, бұрыш қосып, тартылған етті жақсылап араластырыңыз. Қамыр қолайлы болғаннан кейін оны саусақтың қалыңдығына дейін созылған сопақша торт түрінде жайып алу керек. Торттың ортасына ұзынша төбешікпен тартылған балықты күрішпен қабаттарға, үстіне балық филесінің кесектерін және қайтадан тартылған етті күрішпен салыңыз. Торттың шеттерін орап, тартылған етдің үстінен мықтап бекітіңіз. Пирогтың бетін қамыр элементтерімен безендіріңіз. Дайындалған кулебяканы жылы жерге 15-20 минутқа қойыңыз. Кулебяканы пісірмес бұрын, оның бетін қатты шаймен майлап, пісіру кезінде бу шығуы үшін бірнеше жерден тесіңіз. Кулебяканы пеште 210-220 С_ температурада пісіріңіз. Кулебякиге арналған салмалар әртүрлі болуы мүмкін - саңырауқұлақ, көкөніс, жарма. Кулебякуды бірден екі, үш толтырумен жасауға болады. Кейде кулебяктар он екі қабатпен пісірілетін! Егер сіз осындай кулебяка жасағыңыз келсе, онда тартылған етдің әр түрін жұқа құймақпен ауыстыру керек. Кулебякуды әртүрлі тәсілдермен де қалыптауға болады. Сипатталған әдіске қосымша, сіз екі сопақшаны жайып тастай аласыз: жоғарғы және төменгі. Жоғарғы сопақшаны астыңғы сопақшадан сәл жіңішке етіп жасаңыз, сонда ол жақсы піседі. Толтырманы төменгі сопақшаға салыңыз, үстіңгі сопақпен жабыңыз және шеттерін әдемі жиек түрінде бекітіңіз.