Үйлену тойына арналған курник
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер Қамыр үшін: бидай ұны 3 кесе, сары май 3 ас қасық, жұмыртқа 2, қант 1 ас қасық, тұз 1/3 шай қасық, қаймақ 2 ас қасық, сүт 1/2 кесе, дәміне қарай тұз. Құймақ үшін: ұн 1/2 кесе, қант 1 шай қасық, жұмыртқа 1/2, сүт 1/2 кесе, дәміне қарай тұз. Фарштың бірінші қабаты үшін: күріш 1/4 кесе, жұмыртқа 1, май 1 ас қасық, шөптер, дәміне қарай тұз. Фарштың екінші қабаты үшін: тауық еті (целлюлоза) 450-500 г, май 2 ас қасық, ұн 1 шай қасық. Фарштың үшінші қабаты үшін: жаңа саңырауқұлақтар 150 г, сары май 1 ас қасық.
Сипаттамасы Ашытқысыз сары май қамырын илеңіз: сүтте тұзды, қантты, ұн нормасының жартысын жақсылап араластырыңыз. Содан кейін қалған ұнды, ас содасын қосып, тегіс болғанша тез араластырыңыз. Соңында осы массаға қаймақ, май құйып, қайтадан араластырыңыз. Алынған қамырдан диаметрі 25-30 см және қалыңдығы 0,5-0,7 см дөңгелек тортты жайыңыз, құймақ қамырын илеңіз және жұқа құймақ пісіріңіз. Бұл пирогты толтыру өте маңызды, сондықтан оны дайындауға ерекше назар аудару қажет. Бірінші тартылған ет: ұнтақталған күріш ботқасын пісіріп, оған туралған пісірілген жұмыртқаны, шөптерді, сары майды, тұзды қосып, бәрін араластырыңыз. Екінші тартылған ет: қайнатылған тауық етін кесектерге бөліп, ұнды маймен қуырып, оған тауық қайнатылған кішкене сорпаны құйып, тауық етінің бөліктерін осы тұздыққа салғаннан кейін 5-10 минут қайнатыңыз. Үшінші тартылған ет: саңырауқұлақтарды (жақсырақ ақ) кесектерге бөліп, майға қуырып, тауық етімен бірдей тұздықпен дәмдеңіз. Қамырдан жасалған тортқа пісірілген құймақ қабатын мықтап салыңыз, үстіне - тартылған күріштің біркелкі қабаты, содан кейін қайтадан құймақ қабаты, үстіне - тартылған тауық еті, қайтадан құймақ қабаты, үстіне - тартылған саңырауқұлақ және т.б. Үстіңгі қабат тартылған күріштен жасалуы керек. Бұл жағдайда тартылған ет пен құймақтарды үйінді пайда болатындай етіп орналастыру керек. Бұл қорғанды барлық жағынан құймақпен жабыңыз. Қамырдан диаметрі 35 - 40 см болатын екінші тортты жайыңыз. Онда 4 радиалды кесінді жасаңыз және онымен тартылған етті жабыңыз. Үстіңгі және астыңғы шелпектердің шеттерін түбінен қысыңыз. Тауықтың бетіндегі беттерді радиалды кесу сызықтары бойымен қысыңыз. Қамырдан әр түрлі әшекейлер жасаңыз және оларды тауық етіне қойыңыз. Оны жұмыртқамен майлаңыз, шанышқымен бірнеше тесік жасаңыз және пеште 200-210 С температурада пісіріңіз. Бұл пирог әдетте үйлену үстелімен байланысты. Оның міндетті компоненті - тауық еті. Ертеде оны пирогқа ірі кесектерге, тіпті сүйектермен бірге салатын. Өздеріңіз білетіндей, тауық құнарлылықтың символы болып табылады, бәлкім, бұл тауықтың мақсатын түсіндіреді. Тауықтың пішіні әдетте күмбез тәрізді болады. Өлшемдері маңызды емес, бірақ әдетте бұл пирог қақпақтың көлеміндей дайындалады.