Кәдімгі айылбас
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер ұн 400 г, май 3 ас қасық, ашытқы 25-30 г, шортан 300 г, лосось 300 г, ұнтақталған қара бұрыш 2-3 шымшым, жұмыртқа 3, ұсақталған крекер 1 ас қасық, сүт 1 1/4 кесе, дәміне қарай тұз.
Сипаттамасы Ашытқыны жылы сүтте ерітіп, ұн қосып, қамыр илейміз. Ол көтерілсін, содан кейін оған 2 сарысы, 2 қасық мас-ла қосып, жақсылап шайқағаннан кейін қамырды қайтадан көтеріңіз. Көксерке филесін ұсақтап турап, тұз бен бұрыш қосқаннан кейін майға қуырыңыз. Қайта көтерілген қамырды жұқа жаймаға жайып, одан стақанмен немесе шыныаяқпен шеңберлерді кесіңіз. Әр шеңберге тартылған шортанды, ал үстіне лососьдің жұқа бөлігін салыңыз. Пирогтардың ұштарын ортасы ашық қалатындай етіп қысыңыз. Дайындалған бәліштерді майланған пісірме табаққа салыңыз да, оларды 10-15 минутқа қалдырыңыз. Содан кейін әр пирогты жұмыртқамен майлап, нан үгіндісіне себіңіз. Пирогтарды 210-220С температураға дейін қыздырылған пеште пісіру керек. Бұл рецептте шортан мен лососьді басқа балықтармен алмастыруға болады. Сонымен, жақсы тартылған ет теңіз басы, треска, табан (теңізден басқа), көксерке, сазаннан алынады. Бұл пирогтардың үстіңгі жағындағы саңылау қалдырылады, сонда түскі ас кезінде сорпаны оған құюға болады. Бәліштер құлаққа және ет сорпаларына беріледі.