Маринадталған жасыл бұршақтар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты3 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Бір банкаға 1 литр: жасыл бұршақ бұршақтары - 0,6 кг, желкек - 1,8 г, аскөк - 50 г, ақжелкен - 0,2 г, даршын - 0,3 г, қалампыр - 2 дана., ащы қара бұрыш - 3 литр тұздыққа 5-6 бұршақ - 75 г тұз, 50 г қант, 45 г сірке суы Бірінші әдіс Егер туралған бұршақтар маринадталған болса (2,5 - 3 см.), содан кейін олар алдымен кесіледі, содан кейін 2 - 3 минут ағартылады, содан кейін банкаға құйылады дәмдеуіштермен араластырылған және тығыздалған. Бланширленгеннен кейін тұтас бүршіктер банкаларға тігінен қатар-қатар етіп салынады. Бұршақтарды дайындаумен бір мезгілде маринад дайындалады. Судың, тұздың және қанттың қажетті мөлшері эмальданған табаға құйылады. 10 - 15 минут қайнатыңыз, дәке арқылы сүзіңіз, сірке қышқылын 80% қосыңыз (1 литр суға 15 г). Толтырылған банкаларды маринадталған құмырамен толтырыңыз, стерильді қақпақтармен жабыңыз, зарарсыздандыру үшін су температурасы 70С болатын ыдысқа салыңыз. Сыйымдылығы 0,5 л - 5 минут, 1 л - 8 минут, 3 л - 15 минут банкаларды 100 градус температурада зарарсыздандырыңыз. Екінші әдіс Кейбір әуесқойлар жасыл бұршақты басқаша консервілейді. Жуудан, кесектерге кесуден және ағартудан кейін жас, нәзік бұршақ бүршіктері құмыраға мықтап салынып, қолмен тығыздалады. Бұршақ 5% тұз ерітіндісімен құйылады. Содан кейін үрме бұршақ құтысы тығындалмаған күйінде қайнаған суға 30 - 35 минут зарарсыздандырылады. Стерилизация аяқталғанға дейін бір литрлік банкаға 1 шай қасық 80% сірке суының эссенциясы қосылады. Дәмдеуіштер мен қант қосылмайды. Алынған консервіленген бұршақтардың дәмі аздап қышқыл болады. Қолданар алдында ыдыс сұйықтығы ағызылады, үрме бұршақ сумен жуылады, сірке қышқылының қалдықтарын кетіру үшін жуудан кейін сумен құйылады және 4 - 6 сағат ұсталады. Бұл өңдеуден кейін бұршақты қайнатуға және маймен қуыруға болады, ал дәміне қарай ол жаңа піскенге ұқсайды.