Татымды көк шөптер (консервілеу)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Оңтүстікте, әсіресе Закавказьеде, әдетте, дастарханға әртүрлі ащы және ащы жасыл шөптер - эстрагон, кинза, су кресі және т.б. беріледі. Бұл зімбірдің дәмі бар өсімдіктер. Сақтау үшін оны әдетте тұз себеді немесе кептіреді. Қояншөп. Көпжылдық өсімдік, жабайы күйінде тасқын шалғындарда өседі. Жерден әлі шықпаған жас өркендер ғана қолданылады. Жиналған спаржа дереу сұрыпталады: өте қысқа, қисық және сынған өркендер бөлініп, зақымдалған, қараңғыланған бөліктері кесіліп, сорттарға жайылады, өркендердің салмағы шамамен 1 кг (Үлкендері - 25 данадан аспайды, орташалары - 50 данадан аспайды және жұқа, немесе "Сорпа спаржа", - 50 данадан астам). Содан кейін спаржа суық сумен мұқият жуылады, кесіледі, әр өркеннің шыңдары сақталады, ұзындығы 10 - 10,5 см-ге дейінгі кесектер стандартты шыны ыдыстарға тігінен орналастырылады. Өркендерді 12 - 13 см-ден ұзын етіп кесу ұсынылмайды, өйткені олардың төменгі бөліктері сулы және дәмі аз, олар әдетте консервіленбейді. Кейбір әуесқойлар спаржаны ерекше нәзік өнім алу үшін қабығынан тазартады (Қалдықтар - 30%). Кейде спаржа жерден кесілмейді (Ақ өркендер), бірақ оның жерден 7 - 10 см биіктікте өсуіне жол беріледі, ал өркендер жарықтан әлсіз жасыл түске ие болады. Консервілеу кезінде олар жеткілікті нәзік құрылымды және жоғары дәмділікті сақтайды.