САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРДЫ МАРИНАДТАУ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты3 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Жиналған саңырауқұлақтар түріне, мөлшеріне және сапасына қарай сұрыпталады. Жарамсыз, құрт тәрізділер қабылданбайды, улы саңырауқұлақтардың енуіне жол бермеуге ерекше назар аударылады. Егер саңырауқұлақтың жеуге болатындығына сенімді болмасаңыз, оны қабылдамағаныңыз жөн. Саңырауқұлақтарды себеттен төгуге болмайды, өйткені олардың көпшілігі бір уақытта сынуы мүмкін. Өңдеуді кейінге қалдыруға болмайды: саңырауқұлақтар тез бұзылады, әсіресе ыстық ауа-райында. Егер саңырауқұлақтарды жинау кешке дейін аяқталса, онда таңертеңге дейін саңырауқұлақтарды мұздықта немесе тоңазытқышта сақтауға болады. Саңырауқұлақтарды жерден және тамырдан тазартады, кейбір саңырауқұлақтардың аяқтарындағы дөрекі қабығын алып тастайды, ақаулы бөліктерін кесіп тастайды және т.б. Содан кейін саңырауқұлақтар мұқият жуылады, суды 3-4 рет ауыстырады, әр саңырауқұлақты бір ыдыстан екіншісіне ауыстырған кезде жуу сапасы бақыланады. . Саңырауқұлақтар лас суды сіңірмеуі үшін жуу тез жүргізіледі. Кейбір ламельді саңырауқұлақтардың (Русулалардың) қақпақтарының терісі кейде қабығынан тазартылады. Мұны істеу үшін қақпақтың ең шетінде пластиналар жағынан теріге әлсіз тілік жасалады және қолдың қозғалысы арқылы қақпақтың ортасына қарай жыртылады. Қақпақтардың терісі маймен жақсырақ тазартылады, егер олар бұрын 2 - 3 минут ағартылған болса. ас тұзының 1-2% қайнаған ерітіндісінде. Мұндай ағарту сонымен қатар болетус үшін қажет, сондықтан олар кесілген жерлерде ауада қараңғыланбайды, сондай-ақ күзгі саңырауқұлақтар үшін, бұл оларға серпімділік береді, сынудан қорғайды және контейнерлерге тығызырақ салуға мүмкіндік береді. Саңырауқұлақтарды тұзды суға қайнату арқылы маринадтауға дайындайды (саңырауқұлақтар салмағының 20%). Саңырауқұлақтардың түріне байланысты пісіру 15 - 30 минутқа созылады, яғни. саңырауқұлақтар кастрөлдің түбіне бата бастағанға дейін. Порчини саңырауқұлақтарын пісіруге арналған сорпа сүзгіден өткізіліп, құю үшін қолданылады. Басқа саңырауқұлақтардың сорпасы әдетте қою түсті, кейде тіпті ащы дәмге ие, сондықтан оны қолданбаған дұрыс. Маринадтау үшін ең жақсы саңырауқұлақтар - ақ саңырауқұлақтар, жас болетус және болетус. Саңырауқұлақтар, шантереллалар, шампиньондар да маринадталған.