Йогурт (дахи)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты15 минут
Өнімдер
Сипаттамасы 10 кесе (2,3 л) толық сүт, 1/4 кесе (50 мл) кәдімгі йогурт. Йогуртты жақсы дайындауды үйрену үшін біраз тәжірибе қажет. Есіңізде болсын: ыдыс-аяқ мінсіз таза болуы керек, әйтпесе йогуртқа бактериялардың қажетсіз түрлері енуі мүмкін. Пісіру уақыты 15 мин. Сүтті кастрюльге қайнатыңыз және оттан алыңыз. Йогуртты тығыз ету үшін сүтті төрттен бір бөлігіне буландыруға болады. Сүтті аздап суытыңыз (сүт құйылған кәстрөлді салқын суға салуға болады). Йогурт бактериялары үшін ең қолайлы температура 43-45 градус. Ол кішкентай саусағыңызды сүтте 10 секунд бойы күйдірмей ұстай алатындай болуы керек. Йогуртты дайындалған шыныаяққа жылы сүттің аз мөлшерімен қосып, араластырыңыз, содан кейін бұл қоспаны сүт құйылған кастрюльге құйып, жақсылап араластырыңыз. Суық мезгілде ашытқы ашытқысы сәл көбірек йогуртты қажет етеді. Йогурт бактерияларының көбеюі үшін ашытылған сүт бірнеше сағат бойы ыстықта мүлдем қозғалмай тұруы керек. Сүттің температурасын қақпақпен жабылған кастрюльді тығыз шүберекке орап, жылу көзінің жанына қою арқылы тұрақты ұстап тұру керек. Кәстрөлді йогурт толығымен қоюланғанша жылжытпауға тырысыңыз. Йогурттың қоюлануы үшін әдетте 4-8 сағат қажет. Дайын болған кезде бактериялардың көбеюіне жол бермеу үшін оны тоңазытқышқа салыңыз. Йогуртты 4-5 күн сақтауға болады. Келесі жолы аздап ашытқы қалдыруды ұмытпаңыз. Егер бастапқы дақыл нашар өссе, оны жаңа сатып алынған йогуртпен ауыстырыңыз.