Қатық Сүт
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы - қаймағы алынбаған немесе майсыздандырылған пастерленген, зарарсыздандырылған немесе ерітілген сиыр сүтінен сүт қышқылы бактерияларының таза дақылдарында дайындалған ашытқымен ашыту арқылы өндірілетін ашытылған сүтті диеталық өнім. Сүт зауыттары кәдімгі йогурт, Мечников, ацидофиль, оңтүстік, варенец, украин (ашытылған пісірілген сүт) өндіреді. Майдың құрамы бойынша майлы йогурт (3,2% сүт майы, Мечниковта, варенц пен ашытылған пісірілген сүтте 6% -ке дейін) және майсыз (0,05% -дан аспайтын) ажыратылады. сүт майы). Қышқыл сүтте қатты және бұзылмаған ұйыған қан болуы керек. Кәдімгі йогуртты қаймағы алынбаған немесе майы аз пастерленген сүттен дайындайды, оны сүт қышқылы стрептококктарының таза дақылдарымен ашытады. Мечниковтың йогурты пастерленген қаймағысыз сүттен немесе майлылығы жоғары сүттен дайындалады, сүтті сүт қышқылы стрептококктары мен болгар таяқшаларының таза дақылдарымен ашытады. Ацидофильді қышқыл сүтті пастерленген сүттен дайындайды, оны ацидофильді таяқша қосып, сүт қышқылы стрептококктарының таза дақылдарымен ашытады. Оңтүстіктегі йогурт пастерленген сүттен дайындалады, оны сүт қышқылы стрептококктары мен болгар таяқшаларының таза дақылдарымен ашытады. Кейде сүт ашытқысы қосылады. Варенец - сүт қышқылы стрептококктарының таза дақылдарымен ашытылатын, майлылығы жоғары немесе майы аз пісірілген немесе зарарсыздандырылған сүттен жасалған қышқыл сүт. Кейде сүт қышқылы таяқшасының таза мәдениеті қосылады. Украиндық йогурт (ашытылған пісірілген сүт) сүт қышқылы стрептококктарының таза дақылдарын ашыту арқылы майлылығы жоғары пісірілген сүттен дайындалады. Сүт зауыттарында қышқыл сүтті буып-түю кезінде оған хош иістендіргіштер немесе хош иістендіргіштер (қант, бал, ванилин, даршын, жеміс-жидек джемдері және консервілер) қосылуы мүмкін. Дәл осындай өнімдерді үйде кәдімгі қышқыл сүтті тұтынар алдында оған қосуға болады. Қышқыл сүт сүтке қарағанда әлдеқайда жақсы қорытылады және сіңіріледі. Қышқыл сүтті үйде де дайындауға болады. Сүтті қайнатыңыз, 30-35 ° C дейін салқындатыңыз, оған дайын йогурт (бір стақан сүтке 2-3 шай қасық) немесе қаймақ (бір стақан сүтке 1/2 ас қасық) қосыңыз, бәрін жақсылап араластырыңыз, стакандарға құйыңыз, жабыңыз және жылы жерде 18-20 сағатқа қойыңыз. Қышқыл сүттің жарамдылық мерзімі 8 ° С-тан аспайтын температурада 3 тәуліктен аспайды.