Қиярдан жасалған сусындар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Көкөніс сусындарын ұнататындар арасында қияр ежелден пайдасыз болып саналған. Алайда, бірнеше мыңжылдықтар бұрын олар емдік мақсатта алдымен Үндістанда, содан кейін Египетте қолданылған. Таяу Шығыс елдерінде олар бір кездері талғампаз тағам болып саналған. Түркияда тіпті ескі аңыз (және, мүмкін, шындық) өмір сүреді: елде қияр енді ғана пайда бола бастаған сонау ертеде қатыгез де сараң сұлтан Мұхаммед Екінші бір күні сарай қызметкерлерінің қарындарын жарып жіберуді бұйырған. сыйлық ретінде жіберілген қиярдың бірін кім жегенін білу үшін. Ресейдегі қияр туралы алғашқы баспа мәліметтері XVI ғасырдың басына жатады, дегенмен бұл кезде олар халықтың барлық топтарының тамақтануында кеңінен қолданылып келген. Бұл көкөніс бізге Грециядан келген болуы мүмкін. Сол жерден оның атауы да алынған, ол "Піспеген, піспеген" дегенді білдіреді. Енді қияр шырынын асқазан-ішек жолдары ауруларына, сарғаюға, жөтелге, тістер мен қызыл иектің нашар күйіне, жүректің ісінуіне ауырсынуды басатын және тыныштандыратын дәрі ретінде ішу ұсынылады. Қияр шырыны теріні қара нүктелер мен сепкілдерді, қартаю дақтары мен тотығуды кетіру үшін сүртеді. Қияр да құрамдас бөлікке айналатын сусындар бет терісін серпімді, балғын етеді.