Кептірілген ет (бастурма)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қазіргі уақытта бастурма сирек кездесетін тағам болып саналады, ол деликатес болып саналады. Оны тіпті фирмалық дүкендерден де сатып алу оңай емес. Бірақ бұл бір кездері қойшылар мен аңшылардың қарапайым тағамы болған, олар оны өнімді ұзақ уақыт сақтау үшін жасаған. Жабайы тұяқты жануарларды кім жиі аулайды, егер олар оны өзі дайындауға тырысса, бастурманы деликатес санатынан алып тастай алады. Бастурма үшін бұлан, бұғы, еліктің етін алған дұрыс. Ұшаның тек белі ғана жарамды, ол ең нәзік ет болып табылады. Ұзартылған ет кесектері қалыңдығы 3 см-ден аспауы керек. Оларды тұзбен ысқылайды және қатты қысыммен ыдыстағы (ванна, бассейн) тұздың үздіксіз қабатына тығыз орналастырады. Ет шамамен бір аптадан кейін шырын шығарады, ол 3 апта ішінде мазмұнын жабуы керек. Осыдан кейін ет тұзды ерітіндіден алынады, ол жұмсарғанша және тұздылығы азайғанша 2 күн бойы ағынды суға малынған. Пісірілген еттің бір бөлігін қуыру арқылы үлгіні алуға болады. Содан кейін кесектер таза үстелге (тақтаға) қойылады және дәмдеуіштермен өңделеді: қызыл бұрыш, кинза немесе кориандр, зире, сунели құлмақ. Дәмдеуіштер етке дәйекті түрде жағылады, содан кейін котлеттер қуырылғанға дейін нан үгіндісімен оралғандай етіп оралады. Осыдан кейін бастурма кесектерін крестке жіппен байлап, 15-20 күн кептіру үшін жақсы үрленген жерге іліп қояды. Құрғақ және суық жерде бастурманы алты айға дейін сақтауға болады.