Кәуап
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Ең жақсы кәуаптар қабан, елік, жабайы қой, ешкі етінен дайындалады. Кәуаптар үшін бүйрек бөлігінің целлюлозасы қолданылады ("Ер-тоқым") немесе артқы аяқтың. Бір порцияға 115-150 г ет (8-10 дана) қажет, кейде бір порцияға 250-300 г ет алынады. Егер ет жеткілікті майлы болмаса, кәуаптың бір бөлігіне жаңа піскен шошқа майының кесектерін (8-10г) қосады. Кесілген кәуап кесектерін жақсылап жуып, ыдысқа салып, дәміне қарай тұздап, аздап ұнтақталған бұрыш сеуіп, пияз тілімдерін қосып, үстіне ас сірке суын немесе 1-2 шай қасық лимон шырынын құйып құяды. Ыдыстарды қақпақпен жауып, салқын жерде 2-3 сағатқа қояды. Осы уақыт ішінде ет аздап маринадталады: сірке немесе лимон қышқылының әсерінен дәнекер тіннің жұқа қабаттары ісінеді, ет жұмсарады және жағымды өткір дәмге ие болады. Содан кейін пияз сақиналарымен араластырылған ет кесектерін шашлыкқа - болат шыбыққа (шашлык) байлайды. Егер ыстық (жалынсыз) көмірі бар қуыру табасы болса, кәуапты шашлыкты айналдыра отырып, 15-20 минут қуырады. Қуыруға арналған таба болмаған жағдайда, кәуапты табада қуырады, оның бөліктерін ағаш шпилькаларға байлайды. Қуыруға арналған табада (шаш қыстырғыштарында) қуырылған шашлыктарды шаш қыстырғыштарынан алмай, табаққа салады. Содан кейін ол маймен құйылады, жасыл пиязбен, қызанақ кесектерімен және лимон кесектерімен жабылады. Гарнир ретінде қайнатылған күрішке қызмет етуге болады. 500 г шикі кәуапқа 2 бас пияз, 100 г жасыл пияз, 200 г қызанақ, 0,5 лимон, 1 ас қасық сірке суы және 1 ас қасық май жұмсалады. Шашлыктарды дайындаудың дәміне және гарнирге арналған жабдықтардың болуына байланысты бірнеше нұсқалары бар.