Үстелді орнату туралы толығырақ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Үстелді ақ, жақсы үтіктелген дастарханмен жабыңыз. Дастарханның ортаңғы, тегістелген бүктемесі үстелдің ортасынан өтуі керек. Дастарханның астына фланельді немесе басқа да ауыр жұмсақ матаны қою ұсынылады: дастархан тегіс жатады, табақтар мен құрылғылардың қағуы жұмсарады. Үстел басында отырғандардың санына қарай, екі-үш тәрелкеге ақ-қара нанның жұқа тілімдерін салып, нан мүмкіндігінше әрбір құрылғыға жақын болатындай етіп орналастырыңыз. Шарапты (шампаннан басқа) тығыны ашылмаған бөтелкелерге, мойындарын мұқият тазалап қою керек. Минералды суларды да қызмет көрсетер алдында тығынын ашу керек. Арақ пен тұнбалар графиндерде жақсырақ беріледі. Шампан стақандарға құймас бұрын ашылады. Тісбасарларды үстелдің әртүрлі жерлеріне қойыңыз. Бұрыш, сірке суы, тұздықтар, қыша, тұз қосылған ыдыстардың саны тамақтанушылардың санына байланысты. Дәмдеуіш ыдыстары үстелдің ортаңғы сызығына жақсырақ орналастырылған. Үстелді біркелкі стильде және түстерде бірдей құрылғылармен және ыдыстармен орнату ұсынылады. Отбасының әрбір мүшесі мен қонағы үшін таяз ас табағын, оның үстіне асхананы, ал сол жағына пирогты қойыңыз. Әрбір таяз табақтың оң жағына қасық пен пышақты (пышақтың кесілген жағын табаққа қаратып), сол жағына шанышқыны қойыңыз. Қасықтар мен шанышқылар ойыс жағын жоғары қаратып жатуы керек. Әрбір құрылғыға жеке шағын тұз шайғышты немесе екі құрылғыға бір тұз шайғышты қою жақсы. Үшбұрышқа немесе қалпақшаға бүктелген майлықтарды жеңіл тағамдар табағына салыңыз. Үйде дайындалған түскі ас кезінде әдетте шараптардың алуан түрі болмайды. Сондықтан үстелге қосымша стақандар мен стақандарды қоюдың қажеті жоқ. Егер сізде мерекелік түскі ас болса, әр құрылғыға бір стақан арақ, екіншісіне шарап, шарап стақаны немесе минералды суға, жеміс -жидек немесе қызанақ шырынына арналған биік үйінді қойыңыз. Жаңа піскен гүлдер қойылған үстелді өте әдемі безендіреді, олар үстелдің ортасына (аласа вазаларға) немесе үстелдің ортаңғы сызығының екі-үш жеріне орналастырылады. Асхана үстелінің жанында, үй иесінің отыратын жерінің жанында, сорпа құйылған ыдысты, сорпаға арналған таза табақтарды және т.б. қоюға ыңғайлы үстелді қоюға болады.т.б. Үстелде 5-6 адам отырса, үй иесі немесе үй иесі қонаққа қуырылған балық, балық және т.б. бар табақты еркін бере алады.тамақтанушылардың көптігімен ыдыс-аяқты тасымалдау ыңғайлырақ. Бұл ретте келесі ережені есте ұстаған жөн: тәрелкеге салынған кушанені алып бара жатқанда, оны қонаққа оң жағынан ұсыныңыз, егер кушане тәрелкеде ұсынылса және қонақ оны өзі тәрелкеге қоюы керек болса, қонаққа сол жақтан жақындаңыз. . Негізінен салқын тағамдардан тұратын кешкі асты ұсынғанда, бұл тағамдарды бірден үстелге қоюға болады (егер, әрине, оның өлшемдері рұқсат етсе). Шамамен үстелдің ортасына қуырылған табақты, оның оң және сол жағына балық және басқа да тағамдар салынған табақты қойыңыз. Ыдыс-аяқтардың арасына шарап бөтелкелері мен қызанақ пен жеміс шырындарының құмыраларын қойыңыз. Тұздықтар мен тұздықтарды үстелдің көлеміне және тамақтанушылардың санына байланысты бірнеше жерге орналастырыңыз. Ас құралдарының ішінен тек пышақ пен шанышқыны қойыңыз, өйткені кешкі ас кезінде сорпа әдетте берілмейді. Егер сорпа пісірілген болса, оны табаққа десерт қасықты салып, сорпа кеселеріне салыңыз. Тәттілерге қызмет етер алдында үстелден қажет емес ыдыс-аяқтар мен ыдыстарды дәмдеуіштермен бірге арнайы щеткамен алып тастау керек, үгінділерді шөмішке немесе табаққа салыңыз. Кешкі шайға (кейде кешкі асты алмастыратын) басқаша қызмет көрсетіледі. Үстелді дастарханмен жабыңыз, жақсырақ түрлі-түсті. Самауырды немесе қайнаған суы бар шәйнекті үй иесі шай құйып отырған үстелдің шетіне жақын орналасқан кішкене үстелге қойыңыз, шай ыдыстарын - шыныаяқтар мен стақандарды сол шетіне қойыңыз. Үстелдің ортасына вазалар мен кәмпиттер салынған вазаларды, вазалардың жанына майлықтармен жабылған печенье мен печеньені, олардың жанына жіңішке туралған лимон салынған табақтарды, жеміс-жидек шырындары бар графиндерді, коньяк кілегейі немесе сүт, қант және джем розеткалары. Мұндай үстелге 1-2 бөтелке десертті шарапты ұсынған жақсы. Егер шай жеңіл кешкі асты алмастырса, үстелге сары май құйылған ыдыстарды, ветчина, ірімшік, салқын бұзау еті және басқа да бутербродтарға арналған тағамдарды қойыңыз. Жеміс-жидек шырындары, шарап немесе коньяк қосылған графиндерді бүкіл үстелге біркелкі орналастырыңыз. Отбасының әрбір мүшесіне немесе қонаққа десерт табағын қойып, үстіне шәй майлық қойыңыз. Табақтың сол жағына десерт шанышқысын, ал оң жағына десерт пышағын қойыңыз. Қызмет көрсетудің негізгі мақсаты - асхана немесе шай үстелінің ыңғайлылығы, ұқыптылығы және жағымды көрінісі. Кез келген адам қандай да бір жолмен өз қалауы бойынша дастархан жая алады. 6 адамға арналған ыдыс-аяқ пен тұрмыстық техниканың шамамен жиынтығы. Терең табақтар 6 Табақшалары бар сорпалы шыныаяқтар 6 Кішкене табақтар Бұрыш, қыша мен сірке суына арналған 6 ыдыс 1 Түскі ас табақтары 6 Суға арналған графин 1 Пирог тәрелкелері 6 Жеміс шырынына арналған графин 1 Майшабақ табақшасы 1 Арақ құманы 1 Салат ыдыстары 2 Арақ стақандары 6 Сорпа ыдысы 1 Шарап стақандары 6 Тұздық ыдысы 1 Шарап стақандары 6 Дөңгелек табақ 1 Шампан флейталары 6 Сопақ табақ 1 Пышақтар, үстел шанышқылары және десерт 6 Нанға арналған ыдыс 1