Рома баба - 2
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қамырға қажет - 1 кг ұн, 2 ас қасық. сүт, 7 жұмыртқа, 1,5 ас қасық. қант, 300 г май, 3/4 шай қасық. тұз, 200 г мейіз, ваниль, 50 г ашытқы, сироп үшін -1/2 ас қасық. қант, 1 ас қасық. су, 4-6 ас қасық. жүзім шарабы, 1 шай қасық. ром эссенциясы. Дайындау тәсілі. Ашытқыны бір стакан жылы сүтте ерітіңіз. 3 кесе ұн қосып, қалың қамыр илеңіз, оны шарға айналдырып, бір жағынан 5-6 таяз тіліктер жасаңыз, енді қамырды кастрюльге жылы сумен батырыңыз, қақпағын жауып, жылы жерге қойыңыз. 40-50 минуттан кейін, қамыр қалқып, көлемі екі есе көбейген кезде, оны шығарып, илеуге арналған ыдысқа салыңыз, бір стақан жылы сүт, тұз, жұмыртқаның сарысын қосыңыз, қант пен ванилинмен доб сүртіңіз, жұмыртқаның ағын көбікке шайқаңыз, бәрін араластырыңыз, қалған ұнды, майды қосып, қамыр илеңіз. Қамыр қалың болмауы керек, оны жауып, жылы жерге қойыңыз. Қамыр көлемі екі есе ұлғайған кезде, оған мейіз қосып, араластырыңыз да, қамырды биіктігінің 1/3 бөлігіне арналған пирожныйларға құйыңыз. Қамырмен қалыптарды майлықпен жауып, жылы жерге қойыңыз да, қолайлы жерге қойыңыз. Қамыр қалыптың 3/4 бөлігіне көтерілгенде, ақырын, қайта шайқаңыз, оларды ыстық емес пешке шамамен 50-60 минутқа қойыңыз. Пісіру кезінде табаны абайлап бұраңыз, сонда бабкалар барлық жағынан біркелкі қуырылады. Бірақ сіз өте мұқият болуыңыз керек, өйткені аздап итерсеңіз де, қамыр шөгіп, ортасы бос болуы мүмкін. Рум басының дайындығы сәуленің көмегімен анықталады. Оны әжеге жабыстырып, қарау керек - егер алынған пияз құрғақ болса, онда торт дайын болады, ал егер пиязда қамыр болса, онда әже шикі болады. Дайын ром бабканы қалыптан шығарып, табаққа бір жағына қойыңыз, ал салқындаған кезде сироп пен шарапты құйыңыз, сиропты барлық жағынан сіңіру үшін табақшаға ақырын бұраңыз, содан кейін табаққа салыңыз, сәл құрғатыңыз., содан кейін қағаз майлықпен жабылған басқа табаққа салып, үстелге қызмет етіңіз.