Драники, ұрсылған
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер "Сталиндік" аспаздықтан: Табиғи шайқалған. Шикі жұмыртқаны бидай ұнымен араластырып, қаймақ қосып, қайтадан араластырыңыз. Қоспаны жылы сүтпен біртіндеп сұйылтыңыз және електен ағызыңыз. Массаны маймен майланған табаға құйыңыз да, пеште пісіріңіз, содан кейін дереу қызмет етіңіз. Ұршықты сақтауға болмайды, өйткені ол тез құлап, ескіреді. Дайын шайқалған үлпілдек және үстіңгі және астыңғы жағында аздап қуырылған болуы керек. Қызмет көрсету кезінде сары майды құйыңыз. Жұмыртқа 3 дана, сүт 35, ұн 9, қаймақ 15, сары май 5. (мен сүт пен қаймақты айранмен алмастырамын - әбден, менің ойымша, лайықты алмастырғыш).
Сипаттамасы "Этнаграфия Беларусь" энциклопедиясынан (менің аудармам, кешірім сұраймын, не болса да): "Драники, драчонки, булбяники - картоптан жасалған құймақ. Жергілікті атауы - жауынгерлер. Үгітілген картоптан дайындалады, оған кейде ұн қосылады. Әдетте, Д.-дағы картоп тазартылады, бірақ егер ол жеткіліксіз болса, тек жуылып, көздері кесіледі. Үлкен (бүкіл табада) немесе құймақ тәрізді кішкене етіп пісіріңіз. К. шошқа майы қуырылады, сүзбе мен қаймақтан мачана (тұздық - С.С.) дайындалады. D. әдетте таңғы асқа таңертең (пеш жанған кезде) пісіріледі, таңғы астан қалған Д. кастрюльге немесе ыдысқа салынады, маймен немесе маймен, қаймақпен құйылады және пешке төмен температурада қойылады. Беларуссияда барлық жерде таралған. Витебск облысында Драчондар деп аталатын бидай мен қара бидай ұны қоспасынан жасалған құймақ белгілі " (Г.Ф. Вештарт). Сондықтан "Тиісті есім" мәселесі соншалықты қарапайым емес. Ірімшікпен шайқалған. Ескірген бидай нанынан (1 немесе одан жоғары сорт) қабықтарды кесіңіз. Қиыршықтарды кішкене текшелерге кесіп, үстіне ыстық сүт құйыңыз. Нан толығымен ісінген кезде үгітілген ірімшікті (мөлшердің 3/4 бөлігін), шикі сарысын қосып, бәрін араластырыңыз. Пісірер алдында қалың көбікке ұрылған ақуызды массаға енгізіңіз. Массаны майланған табаға салыңыз, қалған ірімшікті себіңіз, маймен себіңіз және пеште пісіріңіз. Жұмыртқа 2 дана, бидай наны 30, сүт 30, ірімшік 20, май 10. "Картоптан жасалған 500 тағам" кітабынан (Минск, "Ураджай", 1982 ж.): Қаймақ қосылған құймақ. Картопты тазалаңыз, шайыңыз және майдалап тураңыз. Алынған массаға тұз, ұн қосып, бәрін араластырып, құймақ тәрізді еріген сары майға немесе өсімдік майына қуырыңыз. Дайын құймақтарды қаймақпен құйыңыз. Сүтті бөлек ұсыныңыз. (12 дана картоп, 2 шай қасық ұн, 2 ас қасық май, тұз). Көріп отырғаныңыздай - біз ашытқысыз жасаймыз, кейде (бірақ әрқашан емес) сода қосамыз. Ұнды картоп шырынын мөлшеріне қарай қабылдау керек, майды да аямаңыз - құймақ оны сөзбе-сөз ішеді. Мен бұған дейін Драчен картопын жіберген едім, қайталамаймын. "Картоп құймақтары" - кейде сол құймақтарды, егер олар толтырумен жасалса, осылай атайды: пияз және жұмыртқа, тартылған ет, балық, саңырауқұлақтар. Мұны істеу үшін картоп қамырынан жасалған торт табаға жайылады (құймақ сияқты), үстіңгі жағы толтырылады, екінші тортпен жабылады және екі жағынан қуырылады.