Құймақ (анықтама үшін)
Қосылды: 10.09.2024 11
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Әрбір халық, әсіресе егіншілікпен айналысатын халық астықты, оның өңделген өнімдерін және одан жасалған тағамдарды қастерлейтін. Біздің ата-бабаларымыз өмір мен құнарлылық ұғымын Күн құдайымен, құдіретті Сварогтың ұлы, ұлы Дажбогпен байланыстырған. Отбасы мен отбасының амандығы оған байланысты болды, әнұрандар айтылып, сыйлықтар әкелінді. Көктемнің алғашқы күндерін адамдар қамырдан жасалған "Торғайлармен" - аспан мен жылудың нышандарымен қарсы алды. "Ларктардың" орнына Дажбогтың немересі құймақ келді. Құймақ қызыл және құдіретті, жылынған күндей, құдіретті тас пұттарға жасалған құрбандықтарды еске алу үшін өсімдік майымен себілген. Нағыз ресейлік қызыл символдық құймақ күні құймақ апталығы бидай ұнынан ашытқымен дайындалды. Барлық басқа күндерде ашытқысыз қамырдан жасалған "Скор дорбалар" мен құймақтарды жеуге болады. Қарт адамдар қазір де айтады: Құймақтарды "жасау" емес, "Жасау", ғажайып жасалған қамырдың ашытуының маңыздылығын атап өту: өлі ұн қайта тіріліп, қамыр көтеріліп, тыныс алды. Ертеде құймақтарды орыс пештерінде пісіргенде, оларды аударудың қажеті жоқ еді. Құймақтарды тоқашпен пісіру дәстүрі осыдан шыққан: майдалап туралған қуырылған ветчина немесе шұжық, треска немесе көксерке филесі, туралған жұмыртқа немесе ақжелкен, аскөк немесе пиязды майланған табаға салып, құймақ қамырымен құйып, пісіреді. . Құймақ ботқамен (тары, сұлы жармасы) да дайындалды: ашытылғаннан кейін қамырға қосылды. Кейбір аудандарда құймақ табақтарын дайындау дәстүрі әлі күнге дейін сақталып келеді: пісірілген құймақ саз ыдысқа немесе табаға салынады, оны кейбір өнімдермен майлайды, мысалы, қант пен жұмыртқа қосылған сүзбе, басқа құймақпен ауыстырады, қайтадан майлайды, мысалы, бал, және т.б. 6-10 құймақ үйіндісі алынады. Ол ресейлік пеште немесе пеште пісіріледі. Қызмет көрсету кезінде туралған, еріген сүтпен бірге беріледі. Ертеде олар: "Құрғақ құймақ тамағын жұлып жатыр" деп айтатын, сондықтан оған қаймақ, май, бал, уылдырық және басқа да дәмдеуіштер берілетін. Қарапайым адамдар құймақтарды тұздалған саңырауқұлақтардан алынған тұзды ерітіндімен немесе желкек қосылған қарасора майымен дәмдейтін. Құймақтармен қатар құймақ (жұқа құймақ) мен құймақ кең таралған. Ашытқысыз қамырдан жасалған жұқа құймақ құймақ күнінің салт-дәстүрі емес еді, олар күнделікті де, әсіресе мереке күндері де тұтынылатын. Құймақтарға әр түрлі тартылған бл оралған немесе пирогтардағы салма қабаттары ауыстырылған (құймақ немесе бәліш), нан түрінде пісірілген, үстіне туралған жұмыртқа, ет, алма, сүзбе және т.б. Сондықтан қазіргі құймақ қарызға алынбайды, бірақ ежелгі заманнан бері біздің ұлттық тағамымыз болды. Ескі күндерде құймақ, қазіргідей, құймаққа қарағанда қалың қамырдан жасалған. Олар ашытылған қамырдан немесе ашытқысыз қамырдан пісірілген, бел шайқалған. Және құймақ сияқты, олар тоқашпен пісірді. Қамырға майдалап туралған алма, асқабақ, мейіз қосылды. Мың жыл бойы құймақ, құймақ, құймақ пісіріліп, қуырылады. Біздің ұрпақ ата-баба мұрасына да өз үлесін қосты.